Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands Ilia Chernousov och Alexander Legkov.

Trippelt ryskt i herrarnas femmil

En lyrisk hemmapublik fick se de ryska längdskidåkarna ta alla medaljer i herrarnas femmil. Alexander Legkov stack iväg i sista backen och var urstark på upploppet och tog guld. Maxim Vylegzjanin knep silvret och Ilja Tjernousov bronset.
-Jag är väldigt glad i dag, sade guldmedaljören Legkov till TV3.

Bronsmedaljören Tjernousov var mer talför:

-Alla här på stadion såg vad det var som hände. Tre blåa dräkter på prispallen, det här är den största dagen för rysk idrott. Särskilt eftersom det är den sista dagen av OS. Tack till alla fans som var här, vi skapade historia tillsammans.

De tre svenskarna var bra med hela loppet men orkade inte hänga med i den sista tempoökningen.

I mål följde de varandra: Anders Södergren blev sjua, Daniel Richardsson åtta och Johan Olsson nia.

-Redan efter en mil kände jag att jag inte var där riktigt. Det var bara att försöka vara så defensiv som möjlig och hoppas att man har lite kräm kvar på slutet. Men jag kände ganska tidigt att det inte skulle räcka till pallplats, och då blir man inte så motiverad, sade Olsson till TV3.

Anders Södergren var nöjd med sitt lopp.

-Jag var pigg i dag men tyvärr så hängde jag inte med i det sista rycket. Gjorde allt jag kunde. Räckte nästan, men inte riktigt, sade han.

Om Rysslands framgång:

-Det var stor revansch för dem. Kul att hemmanationen fick lyckas ordentligt.

Daniel Richardson hade högre förhoppningar än en åttonde plats.

-De andra var starkare helt enkelt. Jag har väl inte uthålligheten i fristilen riktigt än. Det är ju medaljerna man vill åt, men i dag hade jag det inte riktigt, sade han. -Jag hade lite högre förhoppningar med femmilen, men med facit i hand får jag ändå vara nöjd med OS.

En som är riktigt nöjd med längdåkarnas insats i OS är förbundskapten Rikard Grip.

-Tycker att det har varit ett fantastiskt mästerskap. Otroliga prestioner som våra aktiva har gjort i spåret. Grymt imponerande och roligt att se det från sidan, sade han.

Medaljkandidaten Dario Cologna fick dagen förstörd av en bruten skida. Till den officiella OS-sajten sade han:

-Jag kraschade. Skidan bröts och tävlingen var över. Jag tror att en annan åkare körde över mina skidor, men det spelar ingen roll vem det var. Det är sådant som händer.

Om han inte hade brutit är han säker på hur det hade slutat.

-Då hade det bara varit två ryssar på pallen.