Cassandra Jayne Nofuente och Högsbo kunde inte kyla ner stekheta Luleå i seriefinalen.
Cassandra Jayne Nofuente och Högsbo kunde inte kyla ner stekheta Luleå i seriefinalen. Bild: NICKLAS ELMRIN

Trepoängsregn när Högsbo Basket förlorade seriefinalen mot Luleå BBK

Serieledning, åtta raka segrar och Högsbo var fulla av självförtroende inför seriefinalen mot tvåan Lulea BBK. Luleå gick dock segrande ur mötet och satte 19 av 37 trepoängsskott vilket skrev ett slutresultatet på 67-100.
– De slog verkligen bort fötterna på oss, säger Högsbotränaren Jonas Fredrikson.

ANNONS
|

Serieledande Högsbo Basket gästades av Luleå Basket i en repris av fjolårets kvartsfinalserie som dåvarande nykomlingen Högsbo skrällvann. Man slog då ut ett Luleå som hade varit överlägsna de senaste åren och tagit hem fem raka SM-guld.

Inför matchen låg pressen återigen på Luleå som behövde vinna för att knappa in på Högsbo som hade två fler vinster på två fler spelade matcher och en svit på åtta raka vinster.

Olyckligt nog för fjolårets SM-finalist Högsbo var motståndarna stekheta från trepoängslinjen och när slutsignalen ljöd så visade poängtavlan 67-100. Seger för Luleå och allt jämnare i tabellen med tre matcher kvar att spela för Högsbo.

ANNONS

– Det är vårt jobb att få dem att missa, men i dag kommer vi inte upp i vår defensiva standard. Vi blev lite aktörer och tittade på istället för att agera, säger Högsbotränaren Jonas Fredrikson.

Överlägsen amerikanska

Luleå tog taktpinnen från uppkast och gav åskådarna en uppvisning i skytte. WNBA-meriterade Natisha Hiedeman ledde den norrbottniska armadan med sina 28 poäng, och tillsammans med 17-åriga Matilda Ekh (22 poäng) stod de för hälften av Luleås 100 poäng.

Det var även Hiedeman som gjorde matchens första poäng med en trea från vänstersidan och det blev startskottet för en match som hon dominerade helt. Amerikanskan såg även till att avsluta den första perioden med en trea nästan två meter från trepoängslinjen.

Gästerna gick då in i kvartspausen med en 13-poängsledning och Högsbo fick kämpa i motvind resten av matchen.

– Hon är svinbra, och i dag ville hon spela basket. Inget lunkande utan hon kom ut och visade att hon är bäst i Sverige, säger Jonas Fredrikson.

Luleå fortsatte och avslutade matchen med 19 gjorda trepoängare på 37 försök. För Fredriksons gäng gick det trögare och endast sju kast från trepoängslinjen gick in i korgen.

– Det här är vår tredje förlust för säsongen men de slog verkligen bort fötterna på oss. Det blev en bra väckarklocka. Vi tar med oss att vi inte är bäst i världen.

ANNONS

Redo för slutspel

Matchen mot Luleå blev en bra värdemätare inför slutspelet, trots att det blev förlust med mer än 20 poängs marginal. Med tre matcher kvar av grundserien är känslan trots förlusten god.

– Vi är fortfarande i en position där vi tävlar om att bli bäst. Målsättningen inför säsongen var att hamna bland de sex bästa, vilket vi slagit med råge. Nu är det tre matcher kvar och vi har ett bra lag som tar nya tag till nästa helg, säger Jonas Fredrikson.

– Vi siktar på att komma topp tre. I slutspelet kan allt hända, som det gjorde för oss förra året. Men jag hoppas på en liknande story i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS