Barcelonas Andrés Iniesta med segerpokalen efter vårens finalvinst i spanska cupen. Arkivbild.
Barcelonas Andrés Iniesta med segerpokalen efter vårens finalvinst i spanska cupen. Arkivbild.

Trekejsarslag väntar i spanska ligan

Barcelona har redan säkrat den första titeln för säsongen i och med segern i den spanska supercupfinalen. När ligaspelet drar igång på lördag börjar jakten på den nionde ligatiteln sedan 2005.

ANNONS
|

I våras var det strid om ligatiteln in i det sista. Kataloniens stolthet var till slut en poäng före Real Madrid och ytterligare två poäng före Atlético Madrid.

Även årets säsong väntas bli ett trekejsarslag och Barcelona har förberett med tre värvningar i hundramiljonersklassen och uppåt. Mittfältaren André Gomes, med i Portugals guldlag i EM i somras, värvades från Valencia för 330 miljoner kronor. De franske landslagsbackarna Samuel Umtiti och Lucas Digne ansöt från Lyon respektive Paris Saint Germain för sammanlagt nära 400 miljoner kronor.

Tappat Alves

Den enda märkbara förlusten var högerbacken Dani Alves, som gick till Juventus på fri transfer.

ANNONS

Och om den 32-årige speldirigenten och lagkaptenen Andrés Iniesta, som just påbörjat sin 15:e säsong i A-laget, håller samma klass som den gångna säsongen finns inget som talar emot att Barcelona ska kunna ta sin tredje ligatitel i rad. Och dessutom utmana om slutsegern i Champions League, som i våras slutade med respass i kvartsfinalen mot Atlético Madrid.

Enrique kritisk

Barcelonas tränare Luis Enrique gör sin tredje säsong i klubben där han tidigare spelade 1996–2004. Första säsongen, 2014/2015, innebar ligatitel, seger i spanska cupen och finalseger i Champions League. Säsongen därpå blev det ännu en ligatitel och inhemsk cupseger. Och i onsdags säkrades seger i den spanska supercupen, en titel som Enrique klarat sig utan.

- Vi gillar att vinna titlar och ni kunde se det på sättet vi spelade, men jag förstår inte varför vi spelade supercupen. När samma lag vinner både ligan och cupen är supercupen meningslös. Bra för affärerna, men meningslös, sade Enrique, som var särskilt kritisk mot att supercupfinalen avgörs med ett dubbelmöte.

Madridlagen utmanar

Real Madrid vann Champions League i våras och även 2014, men har haft det jobbigare i ligaspelet. Efter ligasegern 2012 har "Los blancos" fått nöja sig med tre andraplatser och en tredjeplats.

ANNONS

Zinedine Zidane tog över tränaransvaret i huvudstadslaget när Rafael Benítez fick sparken i januari och hoppas föra Real Madrid till ligaseger, något som fransmannen gjorde som spelare säsongen 2001/2002.

För två år sedan tog Atlético Madrid sin första ligaseger sedan 1996. Laget har också nått två finaler i Champions League – som både 2014 och 2016 slutat med bittra förluster mot värsta konkurrenten Real.

De två senaste säsongerna har slutat med tredjeplatser i ligan och inför årets säsong har laget förstärkt för att kunna utmana om seger i både ligan och Champions League.

Fakta: Spanska ligans premiäromgång

19/8: Málaga–Osasuna, La Coruña–Eibar

20/8: Barcelona–Betis, Granada–Villarreal, Sevilla–Espanyol

21/8: Gijón–Bilbao, Sociedad–Real Madrid, Atlético Madrid–Alavés, Celta Vigo–Leganés, Valencia–Las Palmas

Fakta: Spanska ligavinnare under 2000-talet

Barcelona är regerande ligamästare och har slutat i topp i Primera División de España de två senaste säsongerna. Spanska ligasegrare de senaste 17 säsongerna:

2016: Barcelona

2015: Barcelona

2014: Atlético Madrid

2013: Barcelona

2012: Real Madrid

2011: Barcelona

2010: Barcelona

2009: Barcelona

2008: Real Madrid

2007: Real Madrid

2006: Barcelona

2005: Barcelona

2004: Valencia

2003: Real Madrid

2002: Valencia

2001: Real Madrid

2000: Deportivo La Coruña

ANNONS