Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Johan Bertilsson har gjort 18 mål för Degerfors i superettan i år. Arkivbild.
Johan Bertilsson har gjort 18 mål för Degerfors i superettan i år. Arkivbild. Bild: Tommy Pedersen/TT

Tredje gången gillt för sviktande Degerfors?

Degerfors har missat två chanser att säkra avancemanget till allsvenskan. Kan laget resa sig och ta den poäng som behövs i avslutningen mot redan nedflyttningsklara Ljungskile?

Med tre omgångar kvar av superettan föreföll Degerfors uppflyttning till allsvenskan vara så gott som klar. En futtig poäng var allt som krävdes för den dåvarande serieledaren, men efter två raka förluster (0–2 mot AFC Eskilstuna och 2–5 mot Gif Sundsvall) är den rödvita fotbollsklassikern ett jagat villebråd inför slutomgången.

Jönköpings Södra, som avslutar borta mot Akropolis, har krympt avståndet från åtta till två poäng och kan smita förbi och knipa direktplatsen till allsvenskan om Degerfors förlorar även mot Ljungskile.

– Jag tror att Degerfors är riktigt skakigt, säger Andreas Brännström, tränare i J-Södra, till Dagens Nyheter.

– Det är klart att vi har en liten chans som vi inte trodde på, som var borta för några veckor sedan. Men på sätt och vis känns det osannolikt att Degerfors ska förlora mot ett lag som redan åkt ur superettan.

Saknar trio

Till råga på allt saknar Ljungskile flera tongivande spelare. Klubben har korttidsförlängt flera spelarkontrakt som gick ut sista november, men det gäller inte bohuslänningarnas vassaste målskytt Jesper Westermark (klar för Öster) och ordinarie mittbacken Johannes Vall. Dessutom är Linus Dahl, tvåa i den interna målligan, avstängd efter ett rött kort senast.

Ljungskiles hemmaplan är inte i spelbart skick och Degerfors ödesmatch spelas därför på Bravida arena, Häckens hemmaplan på Hisingen i Göteborg. Dit reste Degerfors redan på fredagen för att komma så väl förberett som möjligt och undvika det som skulle kunna bli en historisk genomklappning.

– Vi vill inte lämna något åt slumpen nu. Spelarna kommer bättre förberedda om de inte har en bussresa på 3–3,5 timme bakom sig. Det här var något som vi tränare och spelarna var överens om skulle vara det bästa tänkbara, säger tränaren Andreas Holmberg till Karlskoga Tidning.

Seger i somras

Degerfors åkte ur allsvenskan 1997 och var ett tag nere i dåvarande division 2 innan laget gick upp i superettan inför säsongen 2005. Där har klubben varit bofast sedan 2010.

När Degerfors mötte Ljungskile på Stora Valla i somras blev det en övertygande 4–1-seger. Ljungskile har kritiserats av J-Södra för "oproffsig" hantering av spelarnas utgående kontrakt, men lovar att göra sitt för att sätta käppar i hjulet för Degerfors.

– Vi ska göra vårt bästa och killarna spelar för att visa upp sig, antingen för att få nytt kontrakt med oss eller för att visa upp sig för andra klubbar, säger tränaren Tor-Arne Fredheim till tidningen Bohusläningen.

Det lag av Degerfors och J-Södra som missar direktuppflyttning får kvala mot Kalmar FF eller Falkenberg.