Johan Bertilsson jublar efter sitt förlösande 1–0-mål när Degerfors till slut lyckades säkra det allsvenska avancemanget. Bild: Adam Ihsel/TT

Tredje gången gillt för Degerfors

Degerfors brände en matchboll. Och en till. Men till slut – efter vissa besvär även mot Ljungskile – är klubben allsvensk igen.
– Lättnad. Vi har haft mycket press, säger Victor Edvardsen efter 3–0-segern.

När slutsignalen gick rusade hela Degerforsbänken in på planen i ett vilt glädjerus. Äntligen var de sista veckornas anspänning – och två kollapsliknande förluster – ett minne blott.

– Vi har gjort två sketmatcher men vi sluter oss ihop, säger Victor Edvardsen till Dplay.

– Det är helt magiskt. Vi har krigat hårt.

Degerfors är klart för högsta serien för första gången sedan 1997.

Men med tre omgångar kvar av superettan stod det klart att det behövdes bara en poäng till för att den värmländska bruksorten skulle få ett allsvenskt lag igen.

Därefter drabbades Degerfors dock av flera covid-19-fall i truppen – och utöver de fysiska sjukdomssymptomen även av allsvensk frossa.

Efter 0—2 mot Eskilstuna och 2—5 mot Sundsvall stod därför direktplatsen fortfarande på spel inför bortamatchen mot Ljungskile.

Fortfarande behövdes bara den där sista ynka poängen för att hålla undan för Jönköping Södra.

Men fortfarande såg spelet rätt krampaktigt ut.

Ljungskile nära chockmål

Ljungskile, som fick avsluta säsongen med hemmamatch på allsvenska Häckens hemmaarena i Göteborg, höll på att chocka redan efter två minuter, men Ismael Diawara räddade.

Diawara höll sedan Degerfors kvar i oavgjort läge med ytterligare en rad viktiga räddningar till i halvleken.

Samtidigt tog Jönköping Södra tidigt ledningen mot Akropolis.

Efter 26 minuter bröt ett vilt jubel ut sedan Sebastian Olsson prickat målet från distans. Målet vinkades dock av för offside.

Men till slut, ett par minuter före pausvilan, kom det förlösande målet för Degerfors.

Lagets skyttekung Johan Bertilsson, som gjorde två mål i förlusten mot Sundsvall senast, avslutade iskallt och gav Degerfors lite andrum inför den andra halvleken.

– Otroligt viktigt så klart. Man såg väl glädjen också. Vi kämpar och sliter och har det lite småjobbigt, sade Bertilsson till Dplay.

– Det kunde ha stått vad som helst egentligen. Det svänger lite, så det är inte full kontroll som vi vill ha kanske.

I början av den andra halvleken fick dessutom Sebastian Olsson revansch när han gjorde 2–0. Redan i det läget var den allsvenska platsen så gott som klar och med med några minuter kvar gjorde dessutom Victor Edvardsen 3–0.

Kval för Jönköping

Jönköping spelade till slut 1–1 vilket innebär att laget får kvala mot antingen Kalmar FF eller Falkenberg om en plats i allsvenskan.

Det var redan på förhand klart att Ljungskile gjort sitt i superettan för den här gången. Laget får sällskap ner i division 1 av Umeå, trots att laget klarade 1–1 mot Örgryte i sista omgången.

Halmstad, som till skillnad från Degerfors hade ordnat sitt allsvenska återtåg redan inför de sista omgångarna, avslutade samtidigt säsongen med en klar 4—2-seger mot Trelleborg.

Det innebär att Trelleborg halkade ner på kvalplats. Även Dalkurd måste kvala för att kunna stanna kvar i näst högsta serien, efter förlust 0–1 mot Gais.

Jens Bornemann/TT

Fakta: Degerfors IF

Grundad: 1907.

Arena: Stora Valla (7 500 i publikkapacitet).

Allsvenska säsonger: 29.

Främsta meriter: Cupmästare 1993, stora silver i allsvenskan 1940–1941 och 1963, lilla silver 1950–1951 och 1953–1954, brons 1942–1943 och 1948–1949.

Flest allsvenska matcher för klubben: Olle Åhlund, 312..

Flest allsvenska mål: Jan Aronsson, 78

Flest matcher: Tobias Solberg, 411.

Flest mål: Ulf Ottosson, 205.

Andra profiler som spelat i eller tränat klubben: Andreas Andersson, Ralf Edström, Sven-Göran Eriksson, Tord Grip, Sören Cratz, Olof Mellberg, Gunnar och Bertil Nordahl, Ola Toivonen, Milenko Vukcevic, Lasse Heineman.