Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/14

Tre museer du inte får missa – och några till

Bejaka din inre idrottsnörd. Besök ett idrottsmuseum på semestern.

Fotbolls-EM pågår ju bara en månad och OS ett par veckor. Räcker det verkligen? Varför inte utnyttja semestern till att besöka något av Västsveriges många idrottsmuseer?

Det finns tre större museer – Göteborg, Årjäng och Vara – och nio mindre.

Orkar du bara besöka ett är Idrottsmuseet i Göteborg ett bra val: tre våningar med idrottsnostalgi, 15 000 föremål och ungefär 30 000 fotografier.

Här finns bland annat Ingemar Johanssons prissamling, det första SM-guldet på 100 meter från 1896 (Harald Andersson-Arbin från IS Lyckans Soldater vann på 10,8), pipan från Ullevis invigningsmatch och blåvita Uefa cup-medaljer från 1982.

Kaffe och bulle serveras på museet, annars finns det flera restauranger i närheten.

 

Det är nästan 20 mil från Göteborg till Årjäng men har du en hästtokig unge hemma är det inget att be för. För vem vill missa chansen att sela en travhäst (uppstoppad men ändå) eller beskåda utställningen Vinnande skor, med hästskor från storloppsvinnare och rekordhållare på Travmuseet i Årjäng?

 

Mitt ute i ingenstans, nåja strax öster om Vara, ligger Kålles Rekord-Magasin, kanske inte så mycket ett museum som en samling prylar med historia. I en lada på 300 kvadrat finns bland annat en VM-avdelning med tonvikt på 1958. I OS-våningen finns bilder, tavlor, litteratur, träfigurer och inte minst en massa prylar. En hockey-avdelning lockar med Mängder med ishockeyutrustning och kuriosa. Målningar på samtliga 1 004 landslagsmän i fotboll från 1908 till 2008 finns avmålade en ovanlig, för att inte säga unik, samling!

Den som blir idrottsövermätt kan också beskåda 220 utsågade och målade träfigurer av statsmän från hela världen samt världens förmodligen största samling av furukvistar.

 

Övriga idrottsmuseer i Västsverige kanske inte har så stora samlingar eller generösa öppettider. Några av dem kan bara besökas efter överenskommelse. Å andra sidan drivs de ofta av entusiaster från idrottshistoriska föreningar som sällan har något emot att visa troféer och minnen från bygdens stora söner och döttrar. Och är man idrottsnörd så är man.

Vem kan till exempel missa Palmska skölden i Halmstad, ett vandringspris i tiokamp från 1899. År 1919 vann IFK Halmstads Bruno Sanderberg priset för alltid. Sedan försvann priset tills det dök upp för några år sedan på en vind i Landeryd, där Bruno varit stins.

I Vårgårda finns hela två museer; ett i kommunhusets källare och ett cykelmuseum på campingen Tånga Hed utanför stan, där man kan se cykellegenden Gösta Fåglums samlingar.

I Borås kan man läsa insamlingsboken från den insamling som möjliggjorde brottaren Gustaf Klaréns resa till Los Angeles 1932 där han tog en bronsmedalj. Vidare Helge Zandéns tavla som deltog i Berlinolympiaden 1936 tyvärr ingen medalj, till skillnad från Stig Blomberg som tog brons i skulptur.

 

Fotnot: 1912-1948 delades medaljer ut för konstverk som hade anknytning till idrott i fem grenar, arkitektur, litteratur, musik, målning och skulptur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.