Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bildbyrån

Johan Rylander: Tre Kronor måste skärpa försvaret – snabbt

Svettigt drama, men ett skärrat Sverige är klart för kvartsfinal. Men det finns massor att bevisa. Särskilt försvarsmässigt. Det håller inte att spela som New York Rangers bakåt – om det ska bli guld.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Även om jag inte skrivit några krönikor från VM förrän i dag så har jag förstås sett Tre Kronors matcher i Bratislava. Framåt ser det alldeles lysande ut – och när Rikard Grönborg matchade Alexander Wennberg tillsammans med William Nylander så har bägge två lyft uppåt i poängligan. Sverige gör förresten mål på drygt 16 procent av alla skott, bäst av alla lag i turneringen.

I powerplay är Sverige vasst, med sju mål på 21 försök – och drygt 33 procent i utdelning.

Men bakåt? Nja, trots VM:s på papper bästa backuppsättning släpper Tre Kronor ibland till lika enkla kontringar som New York Rangers gör.

Ni vet, motståndare som kommer tre mot en, två mot en, fyra mot en – och kvar står en en utelämnad Henrik Lundqvist.

Sveriges förstekeeper har fått rädda gång på gång – och det är inget undantag mot Lettland, som på förhand ska vara ett hyfsat lätt land.

Spelet i boxplay har varit lysande fram till just den här matchen. Noll insläppta på 16 försök för motståndet, 100 procent tätt. Men mot Lettland kommer det två mål på två försök … alltså, från 100 procent räddade i turneringen till 100 procent insläppta i den här matchen.

Och när Darzins gör 2–3 en bit in i tredje perioden är det lettisk ledning …

Men styrkan som Sverige visar rent psykiskt, med två snabba mål, är guldmässig. Så svarar ett riktigt starkt lag, även om det blir sjukt spännande när Lettland kvitterar – och därefter tar ut målvakten för att ta segern.

I öppen kasse avgör ett skärrat Tre Kronor.

DET RIKTIGA TESTET kommer snabbt. Ryssland, ett obesegrat Ryssland, väntar redan på tisdagskvällen – och då kommer den röda lampan att blinka ett antal gånger om Sverige inte kliver upp rejält i försvarsnivå.

Att släppa Alexander Ovetkjin, Nikita Kutjerov, Jevgenij Kuznetsov, Jevgenij Malkin och Nikita Gusev i numerära överlägen … ja, det kommer inte att hålla. Det är megastjärnor som ryssarna samlat – nästan som ett World Cup-lag.

Jag håller också just Ryssland som guldfavorit i turneringen.

FÖRRESTEN: Jag tycker att Roger Rönnberg sköter sig alldeles utmärkt när han bytt sida – och agerar journalistisk hockeyexpert i SVT-studion.

Kloka analyser, lugna och balanserade – ur en coachs kunniga synvinkel.

Där har SVT gjort ett kap.

Jag ser gärna en fortsättning nästa VM.

TILL SIST: Förbundskapten Rikard Grönborg måste hitta struktur och grundspel i Sverige. Lyckas han med det på drygt 25 timmar?

Plus

Moverare stannar. Att backen lånas ut till Frölunda HC av Los Angeles Kings under ett år till är kanske det bästa nyförvärv som klubben kunde få rent försvarsmässigt. Utvecklingskurvan pekar rakt uppåt!

Minus

SHL:s status. Det spelar ingen roll att spelare sitter på kontrakt när ligor som KHL och NLA ringer. Spelare och ledare lämnar Sverige och SHL ändå. Som Johan Lundskog. Som Chay Genoway.