Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Syrianska har flest spelare på Uefas lista över spelare som misstänks för matchfixning. Arkivbild.

Tre klubbar utpekade i härva

De flesta av spelarna som misstänks ha varit med om uppgjorda matcher spelade 2015 för tre klubbar – Syrianska, Landskrona och AFC United, uppger Dagens Nyheter. Sedan dess har klubbarna vidtagit åtgärder som förbud mot mobiltelefoner i omklädningsrummet.

Enligt DN och SVT:s Uppdrag Granskning har Europeiska fotbollförbundet Uefa en lista över 43 spelare som spelade i svenska serier 2015 och som är misstänkta för matchfixning. Majoriteten av spelarna spelade då i superettanklubbarna Syrianska och AFC United samt division 1-klubben Landskrona. Bara enstaka spelare på listan representerade andra lag på elitnivå.

Syrianska har flest spelare på listan och de senaste åren har superettanlaget från Södertälje varit inblandad i misstänkta matcher vid upprepade tillfällen. Under 2015 polisanmäldes två matcher, bland annat 0–4-matchen mot Jönköping.

Ordföranden Fikri Halef säger till DN att det gick många rykten om klubben för två, tre år sedan men att han inte upplever uppgjorda matcher som ett problem i klubben i dag.

- Det jag kan säga är att vi i dag talar mycket med våra spelare om det här och precis som alla andra klubbar vill vi få bort matchfixning från svensk fotboll, säger Halef.

"Mer vaksamma"

En tidigare Landskrona-spelare har dömts i en matchfixningshärva i Norge. Klubbens ordförande Gabriel Munck av Rosenschöld säger att han är övertygad om att det fanns matchfixning i klubben 2013, då man stängde av två spelare. Därefter förbjöds mobiltelefoner i omklädningsrummet.

- Jag vill bestämt tro att vi har det här bakom oss. Det goda som händelsen förde med sig är att vi från klubbens sida blivit mer vaksamma, säger Munck av Rosenschöld.

Så gott som samtliga spelare på Uefas lista har lämnat klubben.

Avvisar rapportörer

Även AFC United, som spelar i allsvenskan nästa år, vidtog åtgärder inför årets säsong efter misstankar om matchfixning. Bland annat förbjöds spelarna att satsa pengar på egna matcher och klubben har avvisat folk på läktarna som man misstänkt har rapporterat från träningar och matcher.

- Vi är aktiva. Det är klubbens rykte som står på spel. Vi kommer aldrig tillåta sådana här grejer, säger ordföranden Alex Ryssholm.