Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I snart 60 år har Sören Englund haft koll på hästar, kuskar, banor, V65, V64, V86, V5, Dagens dubbel och V75. I dag är han synlig på Åbytravet i stort sett varje dag. Naturligtvis är denna Olympiatravs-lördag inget undantag – vi snackar ju om årets höjdpunkt på hemmaplan.

Travgurun Sören är alltid klar för start

När Sören Englund var elva år gammal drabbade hans pappa av cancer och låg på sjukhus i nio månader. Sedan dess har den nu 67-årige Sören varit biten av trav. …– Ja, hade inte pappa blivit sjuk hade jag nog varit mattelärare i dag, säger en av Sveriges mest välkända travexperter.

I dag avgörs Olympiatravet på Åby travbana i Mölndal. Precis som varje tävlingsdag på banan sedan 1973 är det Göteborgs-Postens travtipster Sören Englund som på ett eller annat sätt kommer att guida åskådarna genom startlistor, favoriter och fidusar. Hans ord och analyser kan vara guld värda för alla som är i färd med att lämna in ett system, ett plats- eller vinnarspel
– För mig är Olympiatravet det finaste vi har på Åby i dag, en publikfest och jätteroligt med alla fina idrottsmän och -kvinnor som är på plats varje år. Egentligen är det väl bara Elitloppet och Derbyt som smäller högre.

Men det var ju det där med pappa Yngves sjukdom som så småningom mynnade ut i Sörens travintresse, hur hänger det ihop?.
– Bredvid pappa på sjukhuset låg en gubbe som var travtokig, berättar Sören när vi träffar honom på stallbacken på Åby.
– På den tiden visste pappa inte ett jota om hästar. Men han hade inget roligare för sig än att läsa sänggrannens travprogram och blev mer och mer fascinerad, till slut helfrälst. Sedan gav han mig alla gamla program och rätt snabbt var jag också fast.
Sören har alltid varit en begåvad siffermänniska och alla resultat, tider och distanser inom travet förtrollade hans då unga hjärna. Den elvaårige Karlsborgs-killen började föra bok över alla lopp och hästar.
– Det blev det ena kollegieblocket efter det andra, skrattar han. Morsan fick köpa nya hela tiden. Jag bokförde allt från Solvalla, Jägersro och Åby, inte lika mycket från andra banor. Sedan dess har jag sparat nästan allt, har en pärm för varje år hemma på mitt travkontor i Kallebäck.

1973 började Sören ge ut ett 16-sidigt Åbytips inför varje tävlingsdag. Det höll han på med 24 år.
– Premiären var på Åby Stora-prisdagen 1973 och vi satte vinnaren i sju av nio lopp. Det var en hyfsad start. Till slut blev vi ’uppköpta’ av Åby och gav ut tipset i deras regi.
Med åren har Sören också blivit en känd och uppskattade travprofil i GP och i andra medier. Att kalla honom för en institution i trav-Sverige är ingen överdrift. 
Vad är det som är så fascinerande med trav
– Att inget lopp är det andra likt, att du aldrig kan veta hur det går. Det är så mycket som spelar in. Motstånd, distans, startspår, utrustning, form, kusk, värmningar och hundra andra detaljer.
Är spelet viktigt?
– Ja, det är ju själva drivkraften och examensarbetet i mitt jobb. Om jag läst på bra, haft rätt i mina analyser.
Har du vunnit stort någon gång?
– Jag vinner mer än medelspelaren, skam vore det väl annars. Men hur mycket jag vunnit håller jag för mig själv. Men även jag förlorar oftare än jag vinner. Ibland slår det ju ändå till så det bär sig ett tag.

2003 höll det på att sluta riktigt illa för Sören. På Halmstadtravet, under klassiska Sprintermästaren, föll han plötsligt ihop och fördes till sjukhus.
– Jag hade ett klaffel i hjärtat som innebär att blodet som pumpades ut sögs tillbaka igen. Men i dag klarar det ju sådant och jag kunde opereras den 13 augusti, på Olle Goops födelsedag. De sågade upp tolv centimeter i bröstkorgen, jag var borta i fyra månader. I dag mår jag bra.
– Men jag missade ju Olles 60-årskalas…
Olle Goop är en av dina favoriter?
– Ja, historiskt är han nummer ett som tränare och kusk. Sedan är han en väldigt bra människa och en fin vän dessutom. I dag håller jag väl hans son Björn Goop som den bäste, åtminstone som kusk.
Favorithäst genom alla år?
– Harper Arrow som härjade på banorna i början av 70-talet. Och Olles fina sto Grades Singing som vann en räcka storlopp under andra halvan av 80-talet.
Har du jobbat med något annat än hästar och trav?
– Nej, jag har inte tjänat en krona på något annat! Morsan var väl lite besviken först och hade väl helst sett att jag blev mattelärare, men farsan accepterade det.
Ja, hur gick det för pappa Ynvge, förresten? Han klarade cancern, alltså?
– Jadå, han levde till 2002, han var Skaraborgs piggaste 90-åring. Men han avled 2002 när han blev påkörd av en bil utanför Axevalla travbana.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.