Går förslaget igenom är det det första i världsidrotten, av sitt slag.
Går förslaget igenom är det det första i världsidrotten, av sitt slag. Bild: Kin Cheung

Transkvinnor kan stoppas – utgör en skaderisk

Enligt ny forskning ökar skaderisken kraftigt när en kvinna blir tacklad av en spelare som har genomgått manlig pubertet. Nu skriver det internationella rugbyförbundet i en rapport att de överväger att förbjuda transkvinnor från att delta i damrugby.

ANNONS
|

Anledningen till förslaget om det potentiella förbudet är ny forskning som menar på att det är 20 till 30 procent ökad skaderisk för en kvinna som blir tacklad av någon som genomgått manlig pubertet, något SVT skrivit om.

I dagsläget kräver regelverket att transkvinnor måste genomgå en tolv månader lång testosteronsänkande behandling, i linje med den Internationella Olympiska Kommittén (IOK), för att få delta i matcher.

Men enligt det internationella rugbyförbundets förslag står det att transkvinnor fortsatt har ett fysiskt övertag gentemot ciskvinnor – trots att de tagit läkemedel för att sänka sina testosteronvärden.

”Ciskvinnor (som inte genomgår androgenisering under utvecklingen) som deltar i och mot transkvinnor (som har genomgått androgenisering under utvecklingen) lider betydligt större skaderisk i och med rugbyns kontaktkaraktär”, står det i rapporten enligt The Guardian.

ANNONS

Transmän får delta

Enligt förslaget är däremot transmän välkomna att delta i manlig rugby. Förutsatt att de har genomgått en medicinsk utvärdering och skrivit på ett papper om att de är medvetna om de större skaderiskerna som kan uppstå.

I dagsläget finns inget liknande förbud i världsidrotten. Skulle förslaget gå igenom blir det det första internationella idrottsförbundet att gå den vägen.

I Sverige får transkvinnor vänta 24 månader

Regelverket från IOK kräver att en man som korrigerar till kvinna behöver stå tolv månader utanför idrotten – men i Sverige ser det annorlunda ut.

Svensk idrott har valt att tiden ska utökas från tolv till 24 månader, för att transkvinnor inte ska ha en orättvis fördel innan de börjar idrotta igen. Det enligt ett styrdokument från Dispenskommittén som de formulerat ihop tillsammans med Dopingkommittén, som Sportbladet tidigare skrivit om.

Dock slår de fast att det är upp till de enskilda idrottsförbunden att bestämma hur de själva vill göra.

– Det tar 24 månader innan testosteronets effekt på muskulaturen försvinner men det är upp till de enskilda idrottsförbunden hur de vill göra, sade Dopingkomissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg, till Sportbladet i januari tidigare i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS