Transkvinnan Cece Telfer får inte tävla i OS-kvalet.
Transkvinnan Cece Telfer får inte tävla i OS-kvalet. Bild: Ivan Sekretarev AP/TT

Transatlet stoppas från OS-kval

Häcklöparen Cece Telfer får inte tävla i det amerikanska OS-kvalet. Transatleten har inte lyckats sänka sina testosteronnivåer tillräckligt.

ANNONS

Telfer hoppades kunna tävla i fredagens uttagningar på de amerikanska mästerskapen i Eugene, Oregon. Men Internationella friidrottsförbundets (World Athletics) regler innebär att att en transatlet måste reducera sitt testosteron under en viss nivå 12 månader innan en damtävling.

"Även om Cece Telfer kvalificerat sig har hon inte uppfyllt villkoren i World Athletics regler för transatleter och är därför inte berättigad att tävla", säger USA Track and Field i ett uttalande.

Den tvåfaldiga OS-guldmedaljören Caster Semenya har i flera år försökt påverka lagstiftningen kring testosteronnivåer. 2018 införde World Athletics, en regel som förbjuder hyperandrogena kvinnor från att tävla på distanser från 400 upp till 1 500 meter. Något som innebar att Semenya stoppades från att tävla. Den sydafrikanska 800-meterslöparen bestred regeln i idrottens skiljedomstol, Cas, men förlorade. Schweiz högsta domstol valde sedan att inte ta upp fallet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS