Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tränare som var dömd för sexualbrott fick ledaruppdrag i IFK Göteborg

Ifjol dömdes en tidigare tränare i IFK Göteborgs ungdomsakademi för flera grova sexualbrott mot barn.
Nu visar en granskning från Kaliber att mannen redan var dömd när han anställdes av Göteborgsklubben.
– Det var väldigt skämmigt att fråga en ungdomsledare: ”har du begått något sexuellt brott med ungdomar?”, säger Roger Gustavsson, utbildningsansvarig i klubben till SR.

I höstas dömdes en ungdomstränare med ett förflutet i IFK Göteborg till tre års fängelse för våldtäkt mot barn. Mannen, som är i 40-årsåldern, stod åtalad för en rad olika brottsrubriceringar, bland annat sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Ungdomsledaren dömdes även att betala ett skadestånd på 150 000 kronor.

Efter tiden i IFK Göteborg under 2010-talet var mannen även aktiv i minst en annan fotbollsförening i Göteborgsområdet, samt en annan akademi inom svensk elitfotboll.

Nu visar en granskning från Sveriges Radios Kaliber att mannen var straffad för sexualbrott mot barn redan innan han anställdes av IFK Göteborg.

När tränare börjar arbeta med barn är det deras eget ansvar att begära ut ett polisutdrag och visa upp det för klubben.

– Vi tyckte vi låg långt fram med de riktlinjer för hur ungdomsledare ska vara, säger Roger Gustavsson till Sveriges Radio.

Brottsregistret dröjde flera år

När ungdomsledaren anställdes av Blåvitt under 2010-talet visades ett rent register upp. Efter det kunde tränaren avancera i akademin och fick även jobb på ett antal skolor i en kommun. Rekommendationerna var bara positiva.

Sommaren 2020 häktades mannen. Då påpekas det fortsatt att mannen sedan tidigare är ostraffad.

– Det är fruktansvärt. Allt du säger för oss är nytt, vi har inte hört någonting om det här tidigare, sa Roger Gustavsson till GP i samband med att mannen häktades.

Sveriges Radios granskning visar något helt annat. Mannen har dömts tidigare. Sju år innan kontraktet skrevs på i Göteborg dömdes mannen för ett sexuellt ofredande mot två barn.

”Jag kan säga att vi tyvärr har missat det här”

Anledningen till att den tidigare domen inte synts är för att det gallrats ur belastningsregistret. När mannen anställdes av IFK Göteborg hade det dock bara gått sju år sedan den tidigare domen, något som innebär att den vid den tidpunkten inte var gallrad från registret.

– Det är väldigt tråkigt. Jobbigt när jag läser den här domen som vi inte har känt till någonting om. Ja, vad ska jag säga ... jag kan säga att vi tyvärr har missat det här och om vi skulle uppdagat det så skulle tränaren ifråga inte varit ungdomstränare. Vi kan bara beklaga och ursäkta att vi inte tagit reda på det, säger Roger Gustavsson till Sveriges Radio.

Enligt Kalibers granskning ska det dock ha tagit långt tid, flera år, innan IFK Göteborg fick se det rena polisregistret.

– Det var skämmigt för alla, så det tog väldigt lång tid. Vi hade ungdomsledare, ett 50-tal varje år, och det var ledare som kom och gick. Några kanske var bara där i något år och vi fick aldrig in något register på dem, säger Roger Gustavsson.

I granskningen intervjuas en ung spelare som fotograferades i smyg av tränaren under sin tid i en Göteborgsklubb. När han får ta del av uppgifter i Kalibers granskning tycker han att det är viktigt att förebygga att det händer igen.

LÄS MER: Tidigare ungdomsledare i IFK Göteborg fälls för fler sexövergrepp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.