Gabriela Chibana i blå dress, slog ut Malawis judoka Harriet Boniface på bara 14 sekunder. Här möter hon en judoka från Kosovo i nästa omgång.
Gabriela Chibana i blå dress, slog ut Malawis judoka Harriet Boniface på bara 14 sekunder. Här möter hon en judoka från Kosovo i nästa omgång. Bild: Vincent Thian

Tränade i fem år för OS – åkte ut efter 14 sekunder

14 sekunder. Så länge varade OS för judokan Harriet Boniface från Malawi. Var det värt det?

ANNONS
|

OS består av en väldigt lång uppladdning för ett väldigt kort avgörande. Men för vissa blir skillnaden emellan de två mer extrem än för andra.

De här spelens kanske tydligaste exempel på det hittills utspelade sig i lördagens judo-tävling.

I 48-kilosklassens första omgång mötte brasilianskan Gabriela Chibana Harriet Boniface från Malawi. Vägen till Tokyo har varit lång och smärtsam för Boniface, som inte haft livets lättaste lott på hand.

– Jag växte upp med min farfar för det var för många av oss barn i familjen. Det var svårt för mina föräldrar att ge oss det grundläggande. Nu ägnar jag allt i livet åt att bli en judoka, sa hon i en intervju med tidningen rfi inför OS.

ANNONS
Segersifforna skrevs till 10–0 för Gabriela Chibana.
Segersifforna skrevs till 10–0 för Gabriela Chibana. Bild: Skärmdump

Det tog 14 sekunder. Sedan var matchen slut. Gabriela Chibana lyckades göra en Ippon, en matchvinnande attack, och avslutade 32-delsfinalen nästan innan den ens hade hunnit börja.

Det var inte vad Harriet Boniface hade förväntat sig på förhand.

– Jag hoppas slå världsrekord. Jag vill att Malawi ska vinna OS-guld för första gången och jag vill vara den som gör det, sa hon till tidningen.

På TV ser vi vinnare vinka ut i världen. De har uppnått sin högsta dröm och får nu uppmärksamheten de förtjänar. För vissa tar det slut på de olympiska spelens farstu, 14 sekunder in i en judomatch.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS