Tove Alexandersson vann sekundstrid i finalen

Tove Alexandersson vann igen. Den suveräna svenskan tog sin sjunde raka totalseger i världscupen efter en dramatisk sekundstrid i den allra sista tävlingen i Italien.
– Jag visste att det skulle bli tajt i dag, säger Alexandersson i segerintervjun. På herrsidan blev det en norsk Göteborgsseger.

ANNONS
|

Det var upplagt för en raffinerad avslutning av orienteringens världscup. Inför den sista tävlingen ledde Tove Alexandersson med futtiga fem poäng före Simona Aebersold, Schweiz.

Efter en tävling där ledningen växlade mellan de båda stod Alexandersson till slut som segrare.

– Det känns så bra. Jag är så nöjd med den här helgen och allt arbete jag har lagt ner den här veckan efter att ha kommit tillbaka från covid, säger Tove Alexandersson i intervjun i SVT.

Fokuserad

Hon gjorde några små missar i orienteringen, men säger att det inte påverkade henne så mycket.

– Jag var så fokuserad och blev inte stressad av de små felen jag gjorde, säger Alexandersson.

ANNONS

Läget inför den sista tävlingen var att den av Alexanderson och Aebersold som vann medeldistansen i Cansiglio-skogen i Italien även skulle ta hem den totala världscupen.

Covidsjuk

Alexandersson kunde inte ge sitt bästa i tävlingarna i Idre tidigare i somras på grund av sviterna efter covid-19 och tappade då mark mot sin rival. Men efter seger i torsdagens långdistanslopp tog svenskan över ledningen i sammandraget inför avgörandet.

Vid den första mellantiden ledde Tove Alexandersson med en sekund, men vid den andra var läget det omvända – schweizisk ledning med 14 sekunder.

Den starka svenskan kunde dock komma tillbaka och vinna – med liten marginal. Till slut var segern bärgad med 23 sekunder före Aebersold.

Det är den sjunde raka totalsegern i världscupen för den dominanta 29-åringen.

Jättelöftet Hanna Lundberg, som vann en världscuptävling i Idre, kom fyra i medeldistansen i Italien och Sara Hagström blev femma.

Kaper Harlem Fosser vann storstilat världscupen i orientering.
Kaper Harlem Fosser vann storstilat världscupen i orientering. Bild: Nisse Schmidt/TT

Göteborgs-löparen utklassade motståndet

På herrsidan var det inget snack om vem det var som dominerade. Efter att under torsdagen fullkomligt utklassat sitt motstånd på långdistansen med fem och en halv minuts marginal, klev norrmannen och IFK Göteborgs-löparen Kasper Harlem Fosser fram igen under lördagens medeldistanslopp.

22-åringen gjorde enligt honom själv ett nästan perfekt lopp och kunde korsa mållinjen som solklar vinnare med en och en halv minut ner till tvåan. Därmed plockade han även hem segern i världscupen.

ANNONS

– Det känns fantastiskt. Det är verkligen roligt att äntligen få göra ett stabilt medeldistanslopp i år. Jag känner att det har varit min svaghet i år och jag har inte nått min fulla kapacitet. Men idag gick allt som planerat. Jag är bara jätteglad, säger Harlem Fosser till SVT efter loppet.

Norrmannen beskrivs som den absolut bästa orienteraren i världen just nu och det finns inte många som kan rå på honom. Efter en fin säsong med bland annat VM-guld på långdistans är IFK-löparen nöjd, och har ett tydligt mål.

– Det har varit fantastiskt. Framförallt med världsmästerskapet och långdistansloppet. Den här säsongen har varit bättre än vad jag vågat drömma om och det känns som jag har tagit ett stort steg i år mot mitt mål att kunna kalla mig själv den bästa orienteraren i världen, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS