Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tove Alexandersson får bragdguldet 2019

Nu är det presenterat. Det blir Tove Alexandersson som vinner Svenska Dagbladets bragdguld 2019. Detta efter fem VM-guld och seger i totala världscupen.
– Det känns jättehäftigt, säger Tove Alexandersson.

Tove Alexandersson har varit totalt dominant i orienteringsvärlden under 2019. Det har blivit fem VM-guld där tre kommit i orientering och två i skidorientering.

Samtidigt har stjärnan även vunnit den totala världscupen för sjätte året i rad. Det var endast en deltävling under året som Alexandersson inte vann.

I den svenska stortävlingen O-ringen segrade Alexandersson i samtliga fem deltävlingar och vann tävlingen med totalt 30 minuter.

Detta gör nu att det blir hon som får ta emot Bragdguldet 2019.

– Det känns jättehäftigt, säger Tove Alexandersson i sändningen när Svenska Dagbladets utmärkelse delades ut.

LÄS MER: Alexandersson om påstådd friidrottssatsning: "Blev ganska förvånad"

Trots Tove Alexandersson magiska säsong var konkurrensen om Bragdguldet hård. Bland konkurrenterna fanns inte minst det svenska stafettlaget i längdskidor som tog VM-guld efter att Stina Nilsson knäckt den norska världsstjärnan Therese Johaug på den sista sträckan.

Även Daniel Ståhl som vann Diamond League-finalen efter att ha varit helt överlägsen under året och även knep ett VM-silver i Doha var en av de heta kandidaterna.

Tove Alexandersson har varit nominerad tidigare, men det är nu hon som andra orienterare någonsin, får ta emot Bragdguldet.

– Det har varit väldigt hård konkurrens varje år så det känns jättehäftigt att få vinna det i år, säger Tove Alexandersson som också lyfter fram vikten av stödet från familjen:

– Utan dem hade jag aldrig kommit så här långt, men jag vill tacka alla som stöttat mig. Både de närmaste och sådana som kommer och hejar och önskar mig lycka till, säger Tove Alexandersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.