Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tour de France vill stämma åskådaren bakom masskraschen

En åskådare orsakade en masskrasch i Tour de France inledande etapp på lördagen.
Nu vill organisationen bakom tävlingen vidta rättsliga åtgärder mot åskådaren, som söks av polis och riskerar fängelse.

När årets upplaga av stortävlingen Tour de France inleddes på söndagen var det inte cykelåkningen som hamnade i fokus. Det var i stället en åskådare som orsakade en masskrasch som gav upphov till till de största rubrikerna.

Det var med omkring 45 kilometer kvar som åskådaren sträckte ut en skylt i kartong med en hälsning till mormor och morfar i ett försök att komma med i tv-sändningen. Tysken Tony Martin fälldes av skylten och drog med sig stora delar av klungan i en otäck krasch.

– Jag såg kvinnan och jag såg skylten men i sista stund vände hon skylten mot vägen så jag hann inte reagera. Jag förstår fortfarande inte hur människor kan göra sådana saker. Vi är här för att tävla, det är inte en cirkus, sa Tony Martin om kraschen efter etappen.

Söks av polis

Team DSM:s Jasha Sutterlin fick avbryta tävlingen och föras till sjukhus och åtta andra cyklister fick behandling av läkare på plats.

Nu meddelar organisationen bakom Tour de France att man ämnar stämma den åskådare som orsakade kraschen, det skriver cyclingnews.com.

– Vi gör detta så att den lilla minoriteten av människor som gör detta inte ska få förstöra showen för alla andra, säger tävlingens biträdande chef Pierre-Yves Thouault.

Enigt tyska Bild säker polis kvinnan bakom kraschen. Man skriver att polisen snabbt var på plats för att gripa henne men så hade redan lämnat platsen. Enligt tidningen riskerar hon kvinnan upp till 15 000 euro i böter och ett års fängelse.

Etappen innehöll en stor krasch till, med knappt åtta kilometer kvar av etappen, och totalt fick fyra cyklister lämna tävlingen inför den andra etappen.

Fransmannen Julian Alaphilippe vann den etappen och kör i den gula ledartröjan i söndagens etapp.

Söndagens etapp, den andra, vanns av nederländaren Mathieu van der Poel som tog över totalledningen och kör i gult på måndag. Han leder totalt med åtta sekunder för Julian Alaphilippe.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.