Son Heung-Min gjorde tre av Tottenhams fyra mål som tog Londonlaget till en historisk Champions League-semifinal, efter totalt 4–4 och fler gjorda bortamål i kvartsfinalen mot Manchester City.

Tottenham till historisk semi: "Galen match"

Fem mål på 21 minuter, sju på 73 och ett bortdömt offsidemål i 93:e. Tottenham förlorade kvartsfinalreturen mot Manchester City med 3–4 – men målen på bortaplan tog Londonlaget till en historisk semifinal i Champions League med totalt 4–4.

|

Publiken på Etihad Stadium i Manchester jublade högt när Raheem Sterling tryckte dit 5–3 i 93:e minuten. Ett mål som såg ut att ta City vidare i Champions League efter en galen målkavalkad mot Tottenham.

Men turkiske huvuddomaren Cüneyt Çakir dömde bort målet för offside efter videogranskning, matchen slutade 4–3 och Tottenham är i stället klart för en historisk semifinal.

- Jag måste vara en av de lyckligaste människorna på jorden. Det sista målet de gjorde, jag trodde det var över... En berg-och-dalbana; mål, mål, mål, mål och drama överallt, säger Tottenhams Christian Eriksen till Viasat.

För drygt 57 år sedan, i februari 1962, besegrade Tottenham tjeckiska Dukla Prag på White Hart Lane och tog sig till semifinal i dåvarande Europacupen i fotboll.

Nu har den engelska storklubben en ny historisk referens i den finaste av klubblagsturneringar. Efter 1–0 i London i förra veckan är "Spurs" vidare med totalt 4–4 och fler gjorda mål på bortaplan än City.

Historisk halvlek

Fem av de åtta målen gjordes på blott 21 minuter i onsdagskvällens returmöte i Manchester. Hemmalagets Raheem Sterling skruvade in 1–0 redan i fjärde minuten och "Spurs" Son Heung-Min – matchhjälte i förra veckan – kvitterade tre minuter senare.

Den stekhete sydkoreanen vinklade sedan in sitt andra mål till 2–1 i tionde minuten innan Bernardo Silva satte 2–2 för City i blott elfte minuten.

- Det var en väldigt tuff match, galen match, säger Son Heung-Min till Viasat.

Sterling blev sedan även han tvåmålsskytt när han tryckte dit 3–2 i 21:a minuten efter en fin passning från Kevin De Bruyne.

Efter den historiska urladdningen i första halvlek, fyra respektive fem mål har aldrig gjorts så snabbt i en Champions League-match, trodde nog de flesta att det skulle bli mer tillknäppt i andra.

Så blev det inte.

Citys Sergio Agüero satte 4–2 till hemmalaget, som då hade semifinalplatsen i sin hand, i 59:e minuten och hemmapubliken kunde jubla.

"Som en saga"

Men 14 minuter senare kom en spanjor att avgöra för bortalaget. Fernando Llorente, inbytt i stället för Moussa Sissoko i slutet av första halvlek, satte 3–4 efter hörna i 73:e minuten. Ett mål som gav Tottenham semifinalplatsen tillbaka – och skulle visa sig vara avgörande.

City pressade på för en kvittering på slutet och Sterling fick alltså in bollen i den 93:e minuten, men målet dömdes bort. Tottenham höll ifrån på slutet och möter nu nederländska skrällaget Ajax i semifinal.

- Efter i dag tar vi ett djupt andetag. Men det är som en saga, säger Christian Eriksen.

Fjolårsfinalisten Liverpool körde över Porto med 4–1 på bortaplan i onsdagens andra kvartsfinal, gick vidare till semifinal med totalt 6–1, och möter nu spanska storlaget Barcelona.

Fakta: Så fortsätter Champions League

Semifinal 1: Tottenham–Ajax.

Semifinal 2: Barcelona–Liverpool.

Semifinalerna spelas 30 april–1 maj med returer 7–8 maj. Segrarna möts i finalen i Madrid den 1 juni.