Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Torstensons sågning: "De spelar 90-talshandboll"

Sverige hade inte några problem att avfärda Argentina i handbollspremiären i OS. Svenskorna vann med 31–21, och har därmed redan gjort ett bättre OS än för fyra år sedan. – Skönt att vinna, det spelar ingen roll vad motståndet är, säger Isabelle Gulldén.

I London 2012 blev det fem raka förluster för Blågult i damernas handboll. Den här gången blev en ganska behagligt första steg in i OS-turneringen för svensk del.

Medan lagen i den andra gruppen bjöd på skrällar då Brasilien slog Norge och Angola (!) besegrade Rumänien, så behöll sig styrkeförhållandet mellan handbollsnationerna Sverige och Argentina intakt.
– Angola är ju ett bättre lag än Argentina. De spelar också en lite annorlunda handboll men de är mycket mer fysiska. Argentina har ju ingenting att komma med fysiskt. De spelar ju liksom 90-tals handboll, säger Linnea Torstenson, som var nöjd men kanske inte så stolt.

– Det var inte strålande spel direkt, men det var skönt. Det finns väldigt mycket att förbättra, framförallt fokusbiten. Men vi har två poäng och vann med tio måls skillnad, det hade jag tagit innan matchen.

Många svenska målskyttar

Sverige gick tidigt upp i en sexmålsledning, 7–1, och hade redan från start grepp om matchen. Redan i den första halvleken gav förbundskaptenen Henrik Signell samtliga tolv utespelare speltid.

Ledningen krympte dock till bara två mål i slutet av den första halvleken, efter en del missar och något nonchalant spel från Sverige.

Målvakterna Fillippa Idéhn och Johanna Bundsen fick en halvlek var i mål. Idéhn hade en räddningsprocent på 36 procent, och knep bland annat en straff under matchens första hälft. Bundsen lyckades ännu bättre i andra med 40 procent.

Sverige tog tillbaka kommandot, och drygade ut ledningen till nio mål ungefär en kvart in på den andra halvleken. Segermarginalen blev till slut tio bollar för ett överlägset Sverige, där alla utespelare utom Michaela Ek noterades i målprotokollet.
– Det var skönt av flera anledningar. Dels för att alla ska få komma in i det och få en god känsla, men också inför Sydkoreamatchen som är tätt inpå, säger Henrik Signell.

"Blir en tuff match"

Matchen mot Sydkorea – som pressade Ryssland ordentligt i sin första match, spelas redan 09.30 på måndagsmorgonen lokal tid (14.30 svensk tid).
– Det krävs något helt annat. Om vi pratade om att allt kan hända i dag och att vi måste vara på tå för att de här är irrationella, så är ju Sydkorea också irrationella men det går mycket snabbare och de är bättre handbollsspelare totalt sett, säger Signell.

– Det blir en tuff match och en av nyckelmatcherna, tror jag, till en kvartsfinalplats. Dels för att de förlorade i dag och för att det är ett av lagen vi kanske ska ha bakom oss. Men också för att skulle vi vinna mot dem tror jag att vi skulle ta med oss en väldigt skön känsla.