Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torstenson: "Beslut som vuxit fram"

Det blir inte något mer spel i det svenska handbollslandslaget för Linnea Torstenson. Den rutinerade vänsternian har valt att avsluta landslagskarriären.

Många höjde på ögonbrynen när den 33-åriga Torstenson inte togs ut till EM på hemmaplan i december förra året. När förbundskaptenen Henrik Signell presenterade sin trupp till träningslandskamperna mot Tyskland 18-19 mars fanns hon inte heller med – och kommer inte att göra det framöver heller.

- Det är skönt att ha fattat ett beslut, för då är det gjort och då får man leva med det. Jag hade lite tankar innan EM, att det kanske skulle bli mitt sista, men försökte att inte tänka så mycket på det så att det skulle ta för mycket kraft under mästerskapet. Men sedan kom jag inte med, och jag tänkte väl inte mer på det, säger hon.

- Sedan har det kommit mer och mer.

Inte bitter

Linnea Torstenson debuterade i landslaget 2005 och har sedan dess spelat 175 A-landskamper och gjort 654 mål. Totalt blev det elva internationella mästerskap i Blågult. 2010 blev hon utsedd till EM:s mest värdefulla spelare när Sverige tog silver – damernas första mästerskapsmedalj – och var även med i bronslaget vid EM 2014.

- Det är häftigt att ha tagit medalj med landslaget, det trodde man aldrig. Det var en dröm, förstås, men man såg det kanske inte komma.

Hennes sista framträdande i landslaget blev OS i Rio de Janeiro.

TT: Känns det bittert att du inte helt fick bestämma själv vad som blev det sista?

- På ett sätt har jag ju ändå det, eftersom jag har fattat beslutet nu. Så ser jag absolut inte på det.

I vardagen spelar Torstenson i rumänska storklubben Bukarest som vann Champions League förra året. Kontraktet går ut till sommaren, men hon har i dagsläget inte några planer på att sluta spela handboll helt.

- Jag är ju inte 20 längre, det är jag medveten om. Jag har inte så mycket att kommentera kring det, förutom att jag ligger i förhandlingar om framtiden. Det avgörs snart.

Bara tyska herrar

Jämfört med EM-truppen saknas Filippa Idéhn, Loui Sand och Jamina Roberts, som alla är småskadade, samt Ida Odén. Däremot är rutinerade linjespelaren Ulrika Toft Hansen tillbaka i landslaget.

Landskamperna är ett dubbelarrangemang ihop med herrlandslaget som också möter Tyskland i Partille 18 mars och sedan i Hamburg dagen efter. Eftersom matcherna för herrarna ligger utanför det normala landslagsfönstret har förbundskaptenen Kristján Andrésson bara kunnat ta ut spelare från den tyska bundesligan.

Trots de speciella omständigheterna finns bara en landslagsdebutant i truppen: Hampus Wanne från SG Flensburg-Handewitt.

Högernian Johan Jakobsson saknas då han fortfarande inte är tillbaka efter den hjärnskakning han ådrog sig under VM-uppladdningen.