Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michel Tornéus får en present av förbundskapten Karin Torneklint. Bild: Henrik Montgomery/TT
Michel Tornéus får en present av förbundskapten Karin Torneklint. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tornéus tog farväl av Finnkampspubliken

Michel Tornéus gjorde sin sista Finnkampstävling och fick ta emot publikens hyllningar på Stockholms stadion.
Det blev känslosammare än han hade räknat med.
– Jag hade hoppats hålla ihop det till SM i alla fall, säger längdhoppsstjärnan.

Det var en märkbart rörd Michel Tornéus som precis gjort sin sista Finnkampstävling och för sista gången i karriären tagit av sig nummerlappen på Stockholms stadion. Han gjorde det på ett hedersamt sätt med säsongsbästa på 7,78 och en fjärdeplats i längdhoppstävlingen.

– Det var jättespeciellt, att försöka prestera och göra bra ifrån sig samtidigt som man vet att det är sista gången man gör det här, säger Tornéus.

Rörd av publiken

Efteråt hyllades Tornéus, som meddelat att han avslutar sin karriär efter SM nästa helg, av publiken och av Carolina Klüft som kom fram med en stor bukett röda rosor. Han fick även ta emot en present av förbundskapten Karin Torneklint. Men publiken på drygt 9 700 personer var det som gjorde allra störst intryck.

– Det var otroligt rörande, att ha så mycket publik på läktaren och ett sådant fantastiskt stöd, jag har nog aldrig… Jag känner mig otroligt tacksam, det betyder så mycket för mig att det kommer så mycket folk och säger hej då, jag vill bara säga tack till alla som kom.

TT: Det låter som att du är mer rörd än du hade förväntat dig att bli?

– Det är jag verkligen, jag hade hoppats att jag skulle hålla ihop det till SM i alla fall. Men att få vara på Stockholms stadion som är i stort sett fullsatt och folk ställer sig upp, det är inget man tänker på innan, det bara händer. Jag är så tacksam.

Han har det svenska rekordet i längd och har tagit medaljer på både EM och VM. Men SM nästa helg blir Tornéus allra sista tävling.

– Jag ser bara fram emot det nu, att försöka göra något bra där och njuta en sista gång innan det är dags att hänga upp spikskorna.

Montler tvåa

Finländaren Kristian Pulli tog segern i längdhoppstävlingen före svenskduon Thobias Montler och Andreas Carlsson. VM-klara Montler, som skämt bort publiken med åttametershopp den senaste tiden, stannade på något retsamma 7,99.

– Man vill alltid vinna, men jag känner mig lite tyngre i benen och det är ju för att vi siktar mot VM. I dag var jag inte bättre helt enkelt, säger Montler.

Född: 26 maj 1986 i Botkyrka

Bor: Huddinge

Klubb: Hammarby IF

Gren: Längdhopp

Personbästa: 8,44 som han hoppade i Sierra Nevada i Spanien den 10 juli 2016.

Främsta meriter: Silver i EM 2016, brons i EM 2012. Inomhus: Guld i EM 2015, silver i EM 2013 och 2017, brons i EM 2014, brons i VM 2014.

Källa: Svenska friidrottsförbundet