Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Efter tre övertramp är VM över för Michel Tornéus.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tornéus ber om ursäkt efter övertramp

Tre raka övertramp. Sedan var friidrotts-VM över för Michel Tornéus. -Jag är jättebesviken, säger han.

Michel Tornéus visste att han gamblade när han bestämde sig för att åka till VM i Peking.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och det är som det är med gambling.

Ibland lyckas det, oftast inte.

Efter att ha fått röd flagg i samtliga tre kvalhopp försökte en mycket besviken Tornéus summera sitt misslyckande i Fågelboet.

-Förlåt till alla som satt uppe klockan fyra på natten. Hade jag suttit hemma och kollat hade jag inte varit glad. För det ska vara final i dag. Det kändes väldigt bra, men jag hittade inte riktigt de sista stegen in för att kunna justera och komma rätt till plankan, säger han. -Jag backade och backade för varje hopp, men hittade helt enkelt inte rätt. Det är väl det som gör det riktigt frustrerande, att hade jag bara fått in ett av de där hoppen hade jag varit i en final.

Hårfint i andra

Det räckte med 7,98 för att ta sig till final. Tornéus bästa försök var det andra som var någonstans kring åtta meter, men det hjälpte inte när övertrampet var hårfint.

-Andra försöket kändes bra, jag trodde att det var vit flagg på den, säger 29-åringen som var framme och kollade vid plankan direkt efter hoppet. -Jag såg att det var ett litet märke. Så då hjälper det inte att tjafsa.

Med ett par veckor kvar till VM hade Michel Tornéus fortfarande inte bestämt om han skulle ställa upp. Men när SM visade både att kroppen höll och att det gick att hoppa över åtta meter fattade längdhopparen beslutet att göra ett försök.

"Haft en pissäsong"

Kanske var det den struliga sommaren, med småskador i lår och ljumskar, som till slut fällde Tornéus i jakten på karriärens första VM-final utomhus.

-Jag har inte kunnat träna, inte kunnat tävla ordentligt. Så det var en gambling att komma hit. Men jag kände att får jag till ett hopp så är jag i en final, säger han. -Det hade varit rätt skönt att stå här och säga att jag är en av de bästa i världen, fastän jag haft en pissäsong. Men så var det inte i dag helt enkelt.

Tornéus kom trots de svajiga förberedelserna till VM som ett av Sveriges största hopp, och han tänker inte bomma igen säsongen helt efter missen i Peking. Stockholmaren räknar med att tävla i Finnkampen på hemmaplan och sedan är det stora fokuset fortfarande ett år bort - i OS i Rio de Janeiro.

-Det enda jag kan lova är att nästa gång ni ser mig så är jag hundra procent, och då kommer inte det här att hända.

Jeff Henderson, USA, hoppade längst med 8,36 i kvalet. Landsmannen Marquis Dendy var ett av flera tunga namn som liksom Tornéus missade finalen.