Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tore målar upp en ljus framtid

HANDBOLL: Den konstnärliga och filosofiska talangen känner många till. Nu har Tore Brännberg för första gången ansvar för ett elitserielag, men han räds inte utmaningen.
I trädgården står ett handbollsmål, på välkomstskylten utanför dörren är texten "Brännberg=handboll" inbränd i en träbit.
- Mina söner är också tokiga i handboll. Jag tror det är Simon som har gjort den, säger Tore Brännberg med ett snett leende.
I trappan i hallen hänger hans egna alster, tavlor han målat genom åren, men det ser handbollstränaren mer som en avkopplande hobby.
På skylten utanför dörren kunde det lika gärna stått "Brännberg=Redbergslids IK". Det är helt klart den klubben Brännbergs förknippas starkast med. Tore var juniortränare i tio år och har ett förflutet som spelare hos mesta mästarna. Båda sönerna Johan och Simon spelar där. Men från och med i somras är det elitserienykomlingen Alingsås som gäller för Tore Brännberg. Han är heltidsanställd tränare sedan i juli. Första uppdraget i seniorsammanhang.
- Jag hade tänkt att fortsätta i RIK. Jag satt så sent som i maj med planeringen för kommande säsong när Alingsås hörde av sig. Jag hamnade i en oerhörd konflikt med mig själv efter det samtalet. Låg sömnlös under flera nätter, men som tur är har jag en klok fru. Hon tog ner det till vad det är. Nu känns det kanon och jag har en fortsatt bra relation med RIK, säger han.
Att 47-åringen är fostrad i RIK kommer att synas när Alingsås tar plats i elitserien igen, efter ett år i division 1 och allsvenskan.
Alingsås har nött in ett grundspel liknande det RIK haft så stora framgångar med genom åren. Detta, kombinerat med vad laget redan kunde, gör att Tore Brännberg tror på slutspel i vår, det vill säga tar en plats bland de åtta främsta.
- Men jag tror också att man måste bygga på längre sikt. Jag känner att jag har klubbens förtroende och att det finns både tid och tålamod.
Två SM-guld och lika många Partille Cup-segrar hann Brännberg med under sina år som juniortränare i Redbergslid. Något som han naturligtvis är stolt över och som har fått klubbar ute i landet att höra av sig sig under åren.
- Men det har aldrig varit aktuellt för mig och min familj att flytta från huset i Floda. Men Alingsås ligger ju faktiskt närmare än Göteborg och situationen känns helt perfekt. Jag har hamnat i en välskött förening där allt har varit glasklart sedan dag ett.
Han beskriver Alingsås som ett "Buster-lag".
- Vi har alla tänkbara profiler. Gentlemannen Teddy Nordling, Johan "Greta" Andreasson är en Super Mac, Sebastian Stenbäcken - mannen från vidderna, en typisk Zeb Macahan. Vi har nybyggaren i Mikael Söndergaard, arkitekten Robert Goude och så vidare. Någon ska hantera alla dessa olika personligheter och jag ser det som en oerhört intressant utmaning.
Och vilken figur är du?
- Filosofen.
Självklart, en filosofie doktor vid Göteborgs universitet kan väl knappast få en mycket lämpligare roll i en grupp.
- Det kanske kom som en överraskning för spelarna i början, att jag lägger ner så mycket tid på att ta hand om individen också. Jag ringer runt till killarna ofta, vissa kallar det väl att man "maler". Första månaden hade jag en telefonräkning på 6 000 kronor, men nu har de vant sig och ringer lika ofta hit till mig.
I femte omgången möts Alingsås och RIK. Känslor?
- Jag har tränat alla spelare i det laget utom Joacim Ernstsson, självklart vill de visa en hel del. Men det vill jag också.

n I går kväll förlorade Alingsås mot SM-tvåan Skövde med 30-36 i den årliga matchen "Fahlgrens Minne".
Härnäst elitseriepremiär mot Hammarby på onsdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.