1/12

Tokhyllningen till rivalen: "Är hans största fan"

Rafael Nadal och Roger Federer har spelat åtta Grand Slam-finaler mot varandra. Nu kan det ske igen - för första gången på fem år. – Det skulle vara overkligt, säger Federer som är klar för final i Australian Open.

Roger Federer har dragits med skadeproblem det senaste halvåret och har knappt spelat någon tennis alls under den tiden. Men lagom till Australian Open har schweizaren, som har 17 Grand slam-titlar på meritlistan, prickat in formen - och det ordentligt. Tävlingen i Melbourne har varit en enda stor succé för den tidigare världsettan.

När förhandsfavoriterna Novak Djokovic och Andy Murray har sviktat har Federer visat upp strålande tennis. Efter att ha slagit ut stjärnspelare som Kei Nishikori, Tomas Berdych och Stanislas Wawrinka på vägen är 35-åringen klar för sin första Grand slam-final på fem år. 

Och där kan en drömduell vänta. Mot den stora rivalen från förr: Rafael Nadal. 

"Har haft några episka dueller" 

Spanjoren har, precis som Federer haft stora skadeproblem. Men i Australian Open har alla skavanker sett ut att vara bortblåsta. 30-åringen har med aggressiv tennis och hårt slit avancerat hela vägen till semifinal. Och nu är den 14-faldiga Grand Slam-vinnaren bara en match bort från final. Vinner han semifinalen, som avgörs under fredagen, mot bulgaren Grigor Dimitrov är det Nadal mot Federer som väntar i Australian Open-finalen. 

Något schweizaren gärna vill ska ske. 

– ”Rafa” vore den största utmaningen, säger Federer på en presskonferens och fortsätter: 

– Jag är troligtvis hans största fan. Vi har haft några episka dueller genom åren.

Nadal har plusstatistik

Rivalerna har mötts 34 gånger i karriären. Åtta gånger har det handlat om en Grand Slam-final. Nu kan alltså en nionde vänta. Nadal har 23-11 i inbördes möten. Men Federer räds inte den negativa statistiken utan ser fram emot en eventuell drömduell. 

– Det vore overkligt om vi skulle få mötas här.

Semifinalen mellan Grigor Dimitrov och Rafael Nadal väntas starta klockan 09.30 (svensk tid) på fredagsmorgonen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.