Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: PETTER ARVIDSON

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Toivonen vill att Sverige gör det tillsammans

Ola Toivonen, 31, har haft extremt svårt att få speltid i Toulouse. Men särskilt rädd över att ha tappat sin plats i startelvan är han inte. – Jag känner stort förtroende, säger han.

Jimmy Durmaz mest låg och tittade på måndagsträningen från sidan. Ola Toivonen fick däremot köra i gymmet istället efter duons sena ankomst efter kvalmötet mellan Toulouse och Ajaccio.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är kul att vara här! Äntligen så drar det igång och det var rätt skönt att få börja såhär. Det var ledarnas råd, säger Toivonen.

Hur var det att få spela igen då?

– Sisådär. Jag var lite ringrostig i benen men det var vad vi hade kommit överens om. Mest kände man det vid start och stopp och jag spelade inte forward nu utan mittfältare och det är lite annorlunda.

Hur ser du på din säsong i klubblaget?

– Vi klarade kontraktet till slut … men jag har haft mindre speltid än vad jag hade hoppats på men det är jag ju rätt van vid. Nu är det VM som gäller.

LÄS MER: "I min bok var Wettergren bäst på plan"

Hur kommer det påverka VM att du fått så lite speltid?

– Inte mycket hoppas jag. Det har inte påverkat under året med landslaget så jag hoppas inte att det ska påverka nu.

Klarar du tre matcher?

– Det får vi se. Det kommer bli tufft och rent generellt så tror jag att vi måste gå runt på lite folk. Vi har ett spelsätt som är krävande och det blir tufft med tre matcher och 90 minuter med det spelsättet.

Extra viktigt för dig med speltid i träningslandskamperna nu?

– För min del så känns som att det vore bra med så många minuter som möjligt. Sen får man vara försiktig så man inte drar på sig något.

Känner du dig säker på din plats?

– Ja, det känns bra. Jag känner stort förtroende.

Framtiden? Byter du klubb?

– Jag väntar bara på VM. Sen ska man inte slänga bort det man har heller. Jag sitter på ett bra kontrakt och familjen trivs utmärkt och det är det viktigaste när man har fru och två barn. Skolan fungerar utmärkt också.

Har du blivit bättre på att hantera mästerskap genom åren?

– Bättre vet jag inte … men man ska inte gå in i bubblan för tidigt och inse allvaret för tidigt. Man ska försöka slappna av så mycket som möjligt. Att vara avslappnad men ändå fokuserad.

Vad talar för Sverige i Ryssland?

– Det är som alltid, det tråkiga svaret … vi ska göra det tillsammans och vara ödmjuka inför uppgiften och inte tro vi är något speciellt. Vi åker dit för att göra det tillsammans och för att vinna matcher tillsammans.

Hur långt ska ni gå för att du ska vara nöjd?

– Gå vidare från gruppen hade varit kul. Men ser man till lagen i vår grupp så är det riktigt starka lag. Sydkorea går alltid vidare, Mexiko likadant och Tyskland går ju nästan alltid till final. Men vi ska ta så många poäng som möjligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.