"Det var väldigt enkelt att komma in i livet här", säger Ola Toivonen. Arkivbild.
"Det var väldigt enkelt att komma in i livet här", säger Ola Toivonen. Arkivbild.

Toivonen: "Ligan kommer bara att bli större"

Målskytt i sin första match från start. Ola Toivonen har redan gjort avtryck i nya proffsklubben Melbourne Victory.

ANNONS
|

En vadskada gjorde att Ola Toivonen fick vänta på debuten i den australiska ligan. Men i helgen gjorde han sin första match från start mot rivallaget Sydney FC.

Det blev succé direkt för den förra landslagsanfallaren.

Toivonen låg bakom 2–1-segern med sitt 1–0-mål i första halvlek.

Det var Melbournes tredje raka vinst, det regerande mästarlaget ligger tvåa i tabellen och Toivonen trivs med nya proffslivet i Australien.

- Klubben har tagit emot mig jättebra och de visar en väldig respekt när man kommer från Europa, säger Toivonen som efter VM i somras lämnade Toulouse.

ANNONS

- Det var väldigt enkelt att komma in i livet här. En stor skillnad från Frankrike, där språket var en svårighet. Här flyter allting på.

TT: Varför just Australien?

- Det var för att göra något nytt med de åren man har kvar i sin kropp. Att inte vara kvar i Europa. Och att få spela för det bästa laget i det här landet och samtidigt ha chans att spela i Champions League mot de asiatiska lagen – det lockade också.

I skuggan av andra sporter

Fotbollen, såsom vi känner den, spelas i Australien i skuggan av rugby, cricket och australisk fotboll (en variant av rugby som spelas på en cricketplan). Men enligt Toivonen växer sig sporten allt större och högstaligan A-league med den.

- När man pratar med folk så märker man att det växer. Och barn som spelar i parkerna väljer att spela fotboll i stället för rugby eller australisk fotboll. Ligan kommer absolut bara att bli större.

ANNONS

Jämfört med europeiska ligor är nivån något sämre i Australien, säger Toivonen. Men han tror att ligan kommer att utvecklas. Och storspelare från andra delar av världen hjälper för att marknadsföra ligan. Förutom Ola Toivonen är japanen Keisuke Honda, som satte det avgörande målet mot Sydney, Melbournes stora affischnamn.

- Samtidigt har ligan blivit lite större i Europa och mer attraktiv för spelare därifrån, säger Toivonen.

"Saknar gubbarna"

Efter VM valde 32-åringen att tacka nej till landslagsspel.

- Det är klart att man saknar gubbarna och tränarna när man ser att de samlas igen och man vet hur kul de har tillsammans. Men jag gjorde ett val i somras att sluta och det är ju rätt långt att flyga hem för att spela två matcher, så det var ett klokt val.

Men även om Ola Toivonen har tackat för sig i Blågult är framtida spel i Sverige inte helt uteslutet för den förra Malmö FF-stjärnan.

ANNONS

- Nu har jag de här två åren och sedan får vi se vad som händer, det är dumt att ta något beslut redan nu. Jag har sagt att jag inte stänger några dörrar, men just nu är det bara fullt fokus här.

TT

Fakta: Ligorna i Australien

Australiens högsta fotbollsliga för herrar har spelats i nuvarande form och under namnet A-league sedan säsongen 2005–2006, då den ersatte tidigare National Soccer League.

Tio lag, varav ett från Nya Zeeland, ingår i A-league. Alla lag möts tre gånger under säsongen och de sex bästa lagen går vidare till slutspel.

Melbourne Victory har vunnit A-league flest gånger – den fjärde och senaste titeln togs förra året. Klubben har spelat i ligan sedan starten.

Lagen i A-league: Adelaide United, Brisbane Roar FC, Central Coast Mariners, Melbourne City FC, Melbourne Victory, Newcastle Jets, Perth Glory, Sydney FC, Wellington Phoenix och Western Sydney Wanderers FC.

Damernas liga heter W-league och har spelats sedan säsongen 2008–2009.

Nio lag spelar i W-league, varav fyra går till slutspel. Regerande mästare är Melbourne City.

Lagen i W-league: Adelaide United, Brisbane Roar, Canberra United, Melbourne City, Melbourne Victory, Newcastle Jets, Perth Glory, Sydney FC och Western Sydney Wanderers FC.

Både A-league och W-league är stängda och det sker inte några upp- eller nedflyttningar mellan säsongerna.

Fakta: Ola Toivonen

Född: 3 juli 1986 i Degerfors (32 år).

Familj: Hustrun Emma och två barn.

Bor: Melbourne, Australien.

Klubb: Melbourne Victory.

Tidigare klubbar: Degerfors, Örgryte, Malmö FF, PSV Eindhoven, Rennes, Sunderland (lån), Toulouse.

Landskamper/mål: 64/14.

Landslagsdebut: 14 januari 2007 mot Venezuela (0–2).

ANNONS