Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tog silver - men Gatlin buades ut av publiken

Justin Gatlin, 34, har stängts av två gånger för doping. När han tog OS-silver i finalen på 100 meter buades han ut på Olympiastadion i Rio. -Du vet, jag ser många amerikanska flaggor här, säger han.

Usain Bolt vann guld och hyllades som en kung. Justin Gatlin tog silver och buades ut under semifinalen och finalen i OS. 

När han fick frågan om hur han kände inför det svarade han trevande till Viasat.

- Du vet, jag ser många amerikanska flaggor här, jag har mött många amerikaner och många som inte är amerikaner som stöttat mig här. Det betyder mycket för mig, säger Justin Gatlin till Viasat.

34-årige Gatlin hade på förhand sprungit snabbast på distansen i år. Han noterade inte 9,80 i finalen, som han gjorde vid amerikanska mästerskapen i Eugene, utan sprang på 9,89 och Bolt vann på 9,81.

- Jag ville bara ut och vara så stark som möjligt. Jag var så stark jag kunde. Jag har ändå vunnit en medalj för mitt land, säger han om loppet, till Viasat.

Justin Gatlin har blivit avstängd för doping två gånger.

2004 vann han OS-guld i Aten, och strax efter spelen avslöjades den så kallade Balcohärvan där flera amerikanska stjärnor, däribland Marion Jones, fälldes. Gatlin var han misstänkt men klarade sig.

2006 stängdes han av på fyra år när han testades positivt för testosteron. Han hävdade att en massör hade smörjt in honom för supstansen. Straffet var extra långt eftersom Justin Gatlin har även testats positivt för amfetamin 2001. Förklaringen då var att han åt medecin för sin ADHD.

Usain Bolt har aldrig fastnat i en dopingkontroll, men jamaicanska friidrottsförbundet kritiserades för sina bristfälliga kontroller 2013. Då fälldes bland andra sprintrarna Asafa Powell och Sherone Simpson för positiva dopingtest av den otillåtna substansen oxilofrine. 

– Jag har en gåva. Jag vet att jag är ren. Om det skulle hända mig (ett positivt
dopningstest) skulle jag inte stressa upp mig, sade Bolt då.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.