Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ulrika Toft Hansen känner sig bekväm i det nya, avslappnade landslaget.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Toft Hansen ska visa att hon är "ett svin"

Innan Ulrika Toft Hansen blev mamma spelade hon mest anfall i handbollslandslaget. När linjespelaren gör mästerskapscomeback i kväll vill hon visa vilket "svin" hon kan vara i försvar.

Ulrika Toft Hansen var med och tog EM-brons för Sverige 2014. Sedan blev hon mamma till Oliver och missade VM 2015 samt OS och EM förra året.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I VM i Tyskland, som för svensk del inleds med match mot Polen i kväll, gör linjespelaren mästerskapscomeback.

Hon tycker att mycket har förändrats på tre år.

- Det är väldigt mycket som är annorlunda. Det är en massa nya spelare, lite mer avslappnat, säger hon.

Toft Hansen, som tycker att det var lite striktare och hårdare förut, tror att atmosfären kan vara en framgångsfaktor.

- Det finns plats för alla olika personligheter. Om man får vara som man är presterar man mycket bättre. Det tror jag gör jättemycket för resultaten, säger hon.

Surar inte längre

För egen del hoppas Toft Hansen kunna bidra mer i försvarsspelet än tidigare – och det på sitt alldeles egna sätt.

- I mitt klubblag i Danmark (Esbjerg) är jag ju ett riktigt svin försvarsmässigt. Det har jag inte riktigt fått fram i landslaget. Jag har varit lite rädd för att göra fel men den känslan har jag inte längre. Nu känns det som om jag får lov att vara spelaren som passar mig, säger hon.

Toft Hansen känner sig åtskilligt tryggare i återkomsten på mästerskapsscenen än hon gjort tidigare. Mycket har att göra med att hon blivit mamma.

Hon ser på handbollen med andra ögon med en tvååring på hemmaplan.

- I en handbollsfamilj som vi är (Ulrika är gift med danske landslagsmannen Henrik Toft Hansen) så kunde jag och min man gå och vara sura i två dagar efter en förlust. Det är man inte längre. Det är mycket lättare att ta med sig de positiva delarna nu.

Drömmer om medalj

Inställningen har gett resultat.

- Det har hjälpt mig jättemycket. Jag kan spela mer fritt, vara mer avslappnad. Jag känner att alla delar har blivit bättre, säger hon.

Matchen mot Polen är det första, svåra steget på väg mot VM-drömmen: en plats på prispallen.

- Det är tolv bra lag som kan vinna medalj i det här mästerskapet. Alla har väl ett drömmål men det är väldigt viktigt att fokusera här och nu. Vi måste prestera på topp om vi ska slå Polen. De har spelat jättebra i träningsmatcherna, säger Ulrika Toft Hansen.

Sveriges trupp till premiärmatchen, med avkast klockan 18 i kväll:

Målvakter: 1 Johanna Bundsen, 12 Filippa Idéhn.

Utespelare: 2 Ulrika Toft Hansen, 4 Olivia Mellegård, 5 Emma Fernis, 6 Carin Strömberg, 8 Jamina Roberts, 11 Daniela Gustin, 14 Johanna Westberg, 19 Anna Lagerquist, 20 Isabelle Gulldén, 22 Hanna Blomstrand, 24 Nathalie Hagman, 27 Sabina Jacobsen, 29 Jenny Alm.

Förbundskapten: Henrik Signell.

Polen:

Målvakter: 12 Weronika Gawlik, 16 Adrianna Placzek.

Utespelare: 4 Adrianna Gorna, 8 Monika Kobylinska, 10 Romana Roszak, 11 Kinga Grzyb, 14 Karolina Kudlacz-Gloc, 15 Katarzyna Janiszewska, 17 Daria Zawistowska, 18 Aleksandra Zych, 20 Joanna Drabik, 24 Joanna Kozlowska, 31 Sylwia Lisewska, 66 Joanna Szarawaga, 89 Kinga Achruk, 92 Ewa Urtnowska.

Förbundskapten: Leszek Krowicki.