Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskan Jenny Fransson jublar efter att ha slagit amerikanskan Ali Sue Bernard i OS-brottning i London i somras.

Tjejerna kan rädda OS-brottningen

Kan en satsning på tjejerna rädda brottningen kvar i olympiska spelen? - Vi vet att IOK vill ha jämställdhet och där har vi en väg tillbaka, tror svenske förbundskaptenen Fariborz Besarati.

Sedan Internationella Olympiska Kommittén (IOK) ifrågasatt brottningssportens fortsatta medverkan i olympiska spelen har mycket hänt. Brottningen måste till ett IOK-möte i vår motivera sin fortsatta närvaro och vinna tillbaka sin plats i konkurrens med flera andra sporter.

Raphael Martinetti, FILA:s (internationella brottningsförbundet) president, har avgått och bara det kanske kan underlätta.

- IOK har velat ha mera jämställt, men det struntade Martinetti i, säger Fariborz Besarati. Nu finns det ett enkelt sätt att leva upp till åtminstone ett av IOK:s krav.

Vid OS i London tävlade de manliga brottarna i 14 klasser, hälften i fristil, hälften i grekisk-romersk. Damerna hade bara en stil med fyraviktklasser.

- Vid Klippan Cup nyss var vi många ledare som pratade om detta, berättar Besarati, och bland andra är inflytelserika Ryssland aktivt. Det blir säkert mera snack vid EM i Tblisi nästa vecka.

Ett förslag kan vara fortsatt 18 klasser, men fördelade på sex manliga fristilare, sex "greker" och sex damklasser.

Problemen med svårbegripliga regler har inte drabbat dambrottningen.

En åtgärd som FILA redan vidtagit är att engagera etablerade brottare i kommittéarbete. Den störste av alla, Alexander Karelin, är nyss invald i de aktivas kommitté och har vädjat i ett öppet brev om lojalitet från tidigare och nuvarande aktiva. Det föranleds av att gamla brottare skickat tillbaka sina olympiska medaljer till IOK i protest mot förslaget att utesluta deras sport. Karelin tycker att debatten ska föras på annat sätt.

Polacken Andrzej Supron har returnerat sitt silver från 1980, bulgaren Valentin Jordanov sin guldmedalj från 1996.

- Jag har ännu inte smält bronset från London, så jag har min medalj kvar, rapporterar öisaren Johan Eurén.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.