Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjejer som gärna blåser på

Windsurfing: Ett skrikande skratt fyller luften när seglet svajar till för att sedan störtdyka tillbaka ner i vattnet med en ung nybörjare efter sig. Det är prova på-dag i Fiskebäck hos damsektionen i Göteborgs Windsurfing Club.
- Vem som helst kan lära sig vindsurfa, säger Kris Levemyr, en av de drivande i GWC:s damsektion.
När Kris bestämde sig för att börja surfa 1991 fanns det ingenstans att vända sig. Men hon tyckte att det såg roligt ut och ville gärna prova.
- Jag gjorde alla fel man kan göra, säger hon och skrattar. Till exempel köpte jag fel utrustning. Vad skönt det hade varit om jag hade kunnat vända mig någonstans, men jag surfade mest ensam.
När GWC sedan startade upp sin verksamhet 2002 var Kris med från början. Då var tio procent av medlemmarna tjejer. Nu står damsektionen för över en tredjedel av klubbens 200 medlemmar.
- Mycket beror det på alla våra aktiviteter, tror Kris. Vi åker iväg på resor och vem som helst kan komma och prova på.
De söndagar när klubben har prova på-dagar för tjejer kommer det folk i alla åldrar, nybörjare, vana surfare och såna som aldrig har testat förut.
Den här dagen är det strålande sol, 16 grader varmt och pålandsvinden skall snart tvinga nybörjarna att surfa nära land.
Gymnasieeleverna Sanna Forsting, Matilda Grehn och Malin Holmberg är här för första gången. Kris har en introduktion med dem på land, där hon visar hur man skall dra upp seglet och utnyttja vinden på bästa sätt. Tjejerna lyssnar och får prova på själva.
GWC lånar ut utrustning till den som inte har. De har speciella brädor som passar för nybörjare.
- Ser jag proffsig ut eller? undrar Matilda som ställer sig först på brädan och skrattar.
Kris är uppmuntrande och lugnande, förklarar pedagogiskt.
- Och händer det något så är det bara att hoppa av!
Efter genomgången på land är tjejerna redo för vattnet. Malin är i först. Hon är van seglare och vet hur hon ska utnyttja vinden. Hon ramlar ett par gånger, men när hon väl hittar balansen på brädan går det riktigt bra.
- Det var sjukt kul! Jag vill göra mer, säger hon spontant efteråt.
Kris ropar berömmande kommentarer från land. Bredvid henne står Sannas mamma, Lisbet, och bidrar med goda råd, hon också.
- Jag surfade på 70- och 80-talen. Då hade man en annan utrustning. Man behövde vara två för att ens kunna lyfta brädan. Många tror att det är tungt och jobbigt fortfarande, men det är det inte, säger Lisbet.
Både hon och Kris betonar fördelarna med att tillhöra en grupp jämfört med att surfa ensam.
- Då får man både den individuella upplevelsen och stöd från de andra i gruppen, menar Lisbet.
- Tjejer verkar tycka att det är lättare när det finns andra tjejer, säger Kris. De kan ibland tycka att det är svårare att fråga
killar om tekniska grejer. Och om de kommer ner och bara ser duktiga killar i
vattnet tänker de: klarar jag det här?
Lisbet berättar att de flesta som kommer ner för att prova på fastnar för sporten. Det verkar dagens nybörjare också ha gjort.
- Det var svårt att dra upp seglet och vinden är svår. Men jag samlar krafter, sen ska jag ut igen! säger Matilda efter sin första omgång och hon är säker på att hon kommer tillbaka efter den här dagen.
- Ja, absolut! Jag ska dra med mamma nästa gång...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.