Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Nordin under fjolårets OS-turnering. Arkivbild.

Tjat bakom VM-stjärnans lyft

Emma Nordin lyssnade på sin omgivning och blev mer självisk. Det har gjort Damkronornas lagkapten till en av hockeyvärldens hetaste målskyttar.

Emma Nordin kliver in till VM-starten mot Tyskland i finländska Esbo på torsdagen med sin bästa säsong i karriären i ryggen.

Hennes Luleå vann ännu ett SM-guld och själv blev hon skyttedrottning både i grundserien, 31 mål, och slutspelet, 11 fullträffar.

Naturligtvis gjorde Modoprodukten också ett av målen i Sveriges VM-genrep, 3–0-segern över Japan i måndags.

De två senaste säsongerna har hon öst in 75 mål i klubblaget.

"Hört det överallt"

Förklaringen?

Tjatet från personer runt omkring henne.

- Jag har alltid varit en spelare som vill göra min omgivning bra, men jag har fått påtryckningar om att jag har ett bra skott och att jag borde använda det mer. Så det är något jag har jobbat på i min hemmamiljö, att ta mer avslut och komma snabbare till skott.

TT: Är det Fredrik Glader (Luleås tränare) som tjatat?

- Egentligen alla. Det är klart att i klubblaget så är det Glader, sedan är det mina lagkompisar också och... ja, jag har hört det lite överallt, från familj och så.

- Jag har försökt ta åt mig av det och det är klart att det är skönt om man kan hjälpa sitt lag till framgång på det viset, säger Luleåcentern.

TT: Vad säger de som tjatat nu?

- En sån som Glader står väl mest bara och ler och säger inte så mycket. Men man ser på hans blick att han är nöjd, säger Nordin.

Siktar på medalj

Hon var uppe på samma nivå målmässigt för tre år sedan, men drog sönder korsbandet under en landslagsturnering i februari 2016 och missade både slutspel och VM.

- Jag var ju på väg väldigt mycket uppåt då. Jag fick börja om litegrann efter det och nu känner jag väl att jag är tillbaka och kanske förbi den nivå jag höll då, säger Emma Nordin.

Hon gör sitt elfte år i Damkronorna och har aldrig vunnit en mästerskapsmedalj på A-landslagsnivå. Hennes lag tillhör knappast medaljfavoriterna efter fjolårets OS-fiasko med en slutlig sjundeplats, men inom laget finns den förhoppningen.

- Vi är tävlingsmänniskor och spelar för att nå framgång och vinna tillsammans. Man är här för att tävla om medalj. Sedan får väl folk i omgivningen tycka att det är realistiskt eller inte, säger hon.

Då gäller det att komma bland de tre bästa i gruppen, ja helst vinna den för att slippa USA eller Kanada i en kvartsfinal.

Premiärmotståndaren Tyskland skrällde i VM 2017 och nådde bronsmatch.

- Man är lite förväntansfull och det kan vara lite nerver och spänning. Det är en viktig match för möjligheten att ta oss vidare. Det kommer att bli tajt och intensivt, men fokuserar vi på vår egen prestation så tror jag det går vägen, säger hon.