Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tjörnseger till göteborgare

Göteborgaren Bengt Falkenberg från GKSS, som kommit tvåa de senaste två åren, vann preliminärt årets Tjörn Runt. OS-seglarna Fredrik Lööf och Max Salminen kapsejsade däremot med sin katamaran utanför Rönnäng.

– Det här känns som en bra revansch efter de senaste två åren då vi varit så nära och där det varit en del strul, säger Bengt Falkenberg till GP. Vi fick bra vindar som vi kunde utnyttja genom hela tävlingen och det känns också som vi gjorde bra vägval. Vi fick också segla mycket fritt ned mot Rönnäng.

Bengt Falkenberg som seglar en First 40 leder Team Teknova, som seglar större havskappseglingar och som haft samma besättning sedan 2008.

– Det är viktigt. Vi har byggt upp rutiner och är samtränade vilket vi tror är en del i att det gått så bra. Några av oss har seglat ihop ända sedan vi gick på seglargymnasiet.

Falkenberg och hans team skall närmast till Norge och tävla i Son norr om Moss, där man seglar en bana i Yttre Oslofjorden.

– Det är en segling där ungefär 300 båtar deltar och det är bra internationell konkurrens. Det vore en fjäder i hatten att kunna vinna nästa helg. Sedan är dock säsongen över för oss.

Guldmedaljörerna i OS, Fredrik Lööf och Max Salminen, startade i en M32, en katamaran. Men de kapsejsade med båten utanför Rönnäng så illa att Max Salminen skadade sig lite i händerna och alla hamnade i vattnet.

– Vi gjorde ett misstag i de ganska hårda vindarna och det fick vi betala för, konstaterade Fredrik Lööf till GP efter tävlingen. Som tur var gick allt bra och förutom Max händer klarade sig alla. Men det här var ändå jättekul och jag kommer nog igen nästa år till Tjörn Runt.

Fredrik Lööf berättar att det mesta har varit upp och ned efter OS-guldet och att han nu skall fundera lite över vad han skall göra i fortsättningen.

– Jag skall ned till Sardinien och segla och sedan skall jag ägna med tid åt högfjällshotellet i Norge. Sedan får vi se vad det blir nästa år. Starbåtsklassen försvinner nu som OS-klass.

Max Salminen konstaterade att hans handskada ändå inte var så farlig. Han kommer nu att satsa på en egen karriär i Finnjolle:

– Jag skall försöka göra en rejäl satsning till nästa OS i finnjolleklassen. Jag startar upp sedan i höst med förberedelser och träning och det går att träna i Sverige bra långt in på hösten. Om jag kommer tillbaks till Tjörn Runt nästa år vet jag inte men det var en kul tävling.

Fredrik Lööf tyckte ändå att det roligaste med hela Tjörn Runt var alla ungdomar som deltar i Lilla Tjörn Runt:

– Helt fantastiskt med 300 båtar. Hoppas vi kan inspirera ungdomarna och få ännu fler att börja segla.

Trots regn och rusk på morgonen och med mycket få åskådare och småbåtar som följde tävlingen var de flesta seglarna nöjda:

– Det var bra seglingar, konstaterar Peter Lundgren från Stenungsund. Det mesta fungerade bra, vi fick lite rejäla vindar som gjorde att det blev bra seglingar.

Tjörn Runt är en tävling som blir alltmer intressant i Norge. Flera norska båtar var bland de tio bästa. Morten Gaarud från Oslo tyckte det var en rolig segling och en utmaning.

– Intresset för Tjörn Runt har blivit allt starkare i Norge.

Mindre glada var däremot tre unga killar från Gävle SS, Staffan Edström, Adrian Falk och Rickard Lindström som deltog för första gången men tvingades bryta efter att storseglet inte fungerat.

– Det kändes bistert konstaterade Staffan Edström. Men det var jättekul att vara med och vi skall nog komma igen nästa år så vi får segla hela tävlingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.