Tjôtiga med ålderns rätt

ANNONS
|

GP satte Anders Benjaminsson, 38 år, och Peter Johansson, 33, på en ljugarbänk i Aktiviteten, Mölndals idrottshall som numera är IK Heims hemmaplan. Båda har långa meritlistor, udda karriärer och svenska mästerskap. Båda har lagt av och börjat om, inte bara en gång.

Och båda har glimt i ögat, självdistans och nära till dräpande repliker - utpräglade stämningsskapare i ett omklädningsrum.

"Har ni rullatorerna med er?" och "GP valde inte dom snyggaste" var bara ett par av lagkompisarnas kommentarer när de släntrade in till övningarna i hallen och Christer Magnusson, tränaren, bad oss hälsa på oftare, så att målvakterna kom i tid.

ANNONS

Benjaminsson spelade inte alls förra säsongen. Han hade lagt av för tredje, eller om det var fjärde, gången. I juni ringde Heims sportchef Kalle Frändesjö och undrade om Anders ville vara med. Det ville han inte.

- Så hörde han av sej i augusti och jag gick med på att prova. Det visade sej vara precis lika roligt fortfarande, berättade målvakten.

Med bostad i Mölnlycke ("nära till träningen") och jobb hos Intersport, som är en av lagets sponsorer, låg Heim nära till hans. Förstående familj och arbetsgivare var förutsättningarna.

- Men jag hade bara motionerat emellanåt och visste att det skulle göra ont, sa han. Jag hade rätt.

Han började en gång i Heid, fortsatte i Nord, debuterade med Frölunda i allsvenskan som 20-åring, kom tillbaka i Heid, gick vidare till Ludvika, återkom i Frölunda, sedan till Orust och ...

- Nu får du väl vända blad i blocket, rådde Benjaminsson när GP försökte hänga med och anteckna allt.

Plötsligt uppstod en vakans i Drott, Anders gick dit och blev svensk mästare. Den framgångsvågen fortsatte med ett oväntat kontrakt hos Filippos Viera i Grekland. De två åren där innebar Champions League-spel i en ruskigt hård grupp, där grekerna blev sist - på samma poäng som vinnaren Zagreb!

ANNONS

Sedan fanns det inte så mycket mera att göra än att åka hem och börja jobba. Tills nu detta med Heim dök upp.

Peter Johansson började i Warta, där hans debutår i elitserien inskränkte sig till inhopp på två straffkast. Han fortsatte med åtta år i RIK innan han varvade ner med två år i Önnered och från förra säsongen i Heim.

Detta är första gången de båda tillhör samma lag. Däremot har de mötts många gånger. För tre år sedan i SM-final, som Benjaminssons Drott vann över Johanssons RIK.

- När vi vann River Games häromdagen kunde jag tipsa Peter om att jag aldrig fått stryk av RIK i någon final, skrattade Anders.

Att komma tillbaka i elitserien är lättare för målvakter i deras ålder än för utespelare, det är de säkra på.

- Junioren här behöver i alla fall inte bekymra sej, tyckte Benjaminsson.

Peter Johansson säger sig inte ha tränat så mycket som nu på fyra-fem år och hans kollega ser också till att vara förberedd.

- Ingen vill ju komma in och bli åtlöje, förklarade han, så det är klart att vi satsar.

Tränaren Christer Magnusson tycker att de kompletterar varandra, med Peter idealisk bakom 6-0-försvar och Anders bättre när det blir mera utgrupperat. Själva håller de inte med.

ANNONS

- Målvakter och tränare ser olika på spelet och generellt kan man nog säga att målvakterna är klokare, konstaterade de, synbart belåtna med formuleringen.

De är prestigelösa och den som bänkas eller byts ut bryter sannolikt inte ihop.

- Tvärtom känns det tryggt för oss att vi kan lita på varandra, att allt inte står och faller med den ene, sa de.

Att de har roligt är inte att ta fel på, rentav roligare än de själva kunnat ana. Till och med träningspassen är kul.

- Det blir ju så sällan, garvade Anders.

Laget då? På förhand en avstigningskandidat, kanske?

- Det blir stenhårt, men det finns många lag som vi, så det är nog rätt år att gå upp och klara sej kvar, trodde målvakterna.

fakta

Truppen:

Nyförvärv:

Förluster:

Förra säsongen:

ANNONS