Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmö FF och lagkaptenen Anders Christiansen (till vänster) vinner allsvenskan även i år, tippar de svenska fotbollsjournalisterna. Djurgården och Haris Radetinac slutar trea enligt tipset. Arkivbild.
Malmö FF och lagkaptenen Anders Christiansen (till vänster) vinner allsvenskan även i år, tippar de svenska fotbollsjournalisterna. Djurgården och Haris Radetinac slutar trea enligt tipset. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Tipset: Så slutar allsvenskan 2022

Malmö FF försvarar sitt SM-guld från i fjol och två av tre nykomlingar åker ur direkt.
Åtminstone om de svenska fotbollsjournalisterna får rätt.
– Det är ingenting jag bryr mig om, säger Jörgen Lennartsson, tränare för nykomlingen Helsingborg.

Under allsvenskans digitala upptaktsträff presenterades mediernas tips inför kommande säsong och favoritskapet faller återigen på Malmö FF.

– Inget nytt under solen, säger MFF:s lagkapten Anders Christiansen om favoritskapet.

Om tipset slår in tar skåningarna sitt tredje raka SM-guld – något som ingen allsvensk förening har lyckats med sedan IFK Göteborgs glansdagar på 1990-talet. "Blåvitt" tog fyra raka guld 1993–1996.

"Får tippa som de vill"

– Journalisterna får tippa allsvenskan precis som de vill, säger AIK:s lagkapten Sebastian Larsson och fortsätter:

– Det är klart att jag har full förståelse för att man tippar Malmö som favorit med tanke på hur de har gått de senaste åren, truppen och ekonomin och allt vad det innebär. Sedan är det upp till oss klubbar bakom att ta upp kampen på allvar.

AIK tippas bli tvåa och Djurgården trea – precis samma topptrio som tog de främsta placeringarna i fjolårets allsvenska sluttabell. AIK och MFF slutade på samma poängskörd förra säsongen, men Malmö fick lyfta Lennart Johanssons pokal tack vare bättre målskillnad.

Sebastian Larsson och AIK siktar dock på att ta klubbens första SM-guld sedan 2018.

– Det är klart vi vill det, det vill vi alltid. Och i en klubb som AIK är det höga krav och man vill alltid vinna alla matcher. I fjol nådde vi inte hela vägen, men jag tycker att det var ett fall framåt på många sätt, säger Larsson.

De tre nykomlingarna får ett tufft år, enligt journalisterna. Sundsvall tippas sluta sist och får sällskap av Helsingborg ner i superettan. Värnamo tippas få kvalspela för nytt allsvenskt kontrakt.

"Ganska logiskt"

– Det är ingenting jag bryr mig om, om jag ska vara helt ärlig, säger Jörgen Lennartsson, tränare för Helsingborg.

– Men det är väl ganska logiskt att vi som nykomlingar blir tippade i botten av serien, det brukar väl vara så. Vi gick dessutom upp med små marginaler via ett kval mot Halmstad.

Satsning på unga nyförvärv och att få vet var Helsingborg står rent spelmässigt på grund av att laget inte har spelat i svenska cupen-gruppspelet i år tror Lennartsson är andra orsaker till att Helsingborg tippas i botten.

– Vi är i en "underdog"-situation som nykomlingar och kan slå ur underläge i de flesta matcherna, och det kan vi leva gott med, säger Helsingborgstränaren.

Fakta: Så tippas allsvenskan 2022

Så slutar allsvenskan 2022 enligt svenska fotbollsjournalister (slutplacering i fjol inom parentes):

1) Malmö FF (1)

2) AIK (2)

3) Djurgården (3)

4) Elfsborg (4)

5) Hammarby (5)

6) Norrköping (7)

7) Häcken (12)

8) Kalmar (6)

9) IFK Göteborg (8)

10) Sirius (11)

11) Varberg (10)

12) Mjällby (9)

13) Degerfors (13)

14) Värnamo (vann superettan)

15) Helsingborg (trea i superettan, uppflyttat via kval)

16) Sundsvall (tvåa i superettan)

Lag 14 får kvala mot trean i superettan. Lag 15 och 16 degraderas till superettan.