Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: PETER HOLGERSSON/Bildbyrån

Tiomila: Guld till Blåvitt

Konkurrenterna sprang bort sig i gryningen I skogarna utanför Partille – då skaffade sig IFK Göteborg en gyllene ledning som de  aldrig släppte. När Fredrik Bakkman sprang i mål var det ren defilering. -En underbar känsla, vi har haft  press på oss, sa han efter den andra blåvita segern i Tiomila på tre år.

Bakkman och hans lagkamrater jublade över krossen – första segerintervjun var avklarad innan tvåan kom i mål.

– Grabbarna har gjort ett fantastisk jobb under natten, för mig var det bara att agera så säkert som möjligt, säger Bakkman som gick ut med tio minuters ledning.

Orolig för att du skulle tappa?

– Egentligen inte, det kändes tryggt. Men i slutet fick jag känslan; oj, det är faktiskt Tiomila vi håller på att vinna. Då blev jag lite darrig, men det släppte snabbt säger han.

Hur firar ni?

– Först med sömn - sedan blir det fest med klubben.

Under nattens löpningar i Partilleskogarna var det jämt i toppen – men på åttonde sträckan gjorde motståndarna andra, och som det visade sig, felaktiga bedömningar.

 Där skaffade sig IFK:s Max Peter Bejmer en ledning på hela tio minuter, något han inte hade en aning om när han kom i mål.

– Jag bara körde på och försökte fokusera på min löpning, förklarade  han.

Med den fina ledningen gick Eskil Kinneberg ut på näst sista sträckan, knappt åtta kilometer.

Han sprang tryggt och stabilt och behöll det tio minuter långa avståndet när han tillsammans med morgonsolen tog sig in i det kyliga målområdet vid halvsjutiden.

– Det gick bra, förarbetet var ju gjort, jag behövde bara hålla skärpan och springa, säger han.

Kinneberg sprang sista sträckan när IFK bärgade silvret ifjol.

Under senare tid har han dock varit skadad och släppte den sista etappen, drygt 1,5 mil, till Fredrik Bakkman.

Den senare förvaltade uppdraget väl och sprang hem guldet till Blåvitt - därmed fick IFK revansch på Södetälje-Nykvarn som  vann spurten i Falun i fjol.

– Härligt att vinna så stort ,sa Bakkman när han sprang in i den värmande morgonsolen.

Löparna stack ut prick klockan 21 på lördagskvällen – men de första sträckorna i den kalla natten gick långsammare än arrangörerna räknat med – därmed blev söndagsmorgonens målgång försenad.

– Löparna på de första sträckorna tillhörde inte det absoluta toppskiktet, därför gick det lite långsammare i början, vilket försenade det hela, förklarar Jan Carlsson i arrangörsstaben.

 

 

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.