Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström jublar över ett av sina många guld, här i kortbane-EM i Köpenhamn i fjol. Arkivbild.

Tio år i världstoppen: "Kommer simma många år till"

Bara 14 år gammal slog hon simvärlden med häpnad. Tio år senare gör Sarah Sjöström det fortfarande – och tänker fortsätta med det.

På torsdag är det tio år sedan Södertörnssimmaren kom från ingenstans och vann EM-guld på 100 meter fjäril i Eindhoven.

Det blev startskottet på en makalös karriär som till dags dato gett 58 internationella mästerskapsmedaljer, däribland ett OS-guld, tio VM-guld och 18 EM-guld.

När jubiléet infaller är Sjöström på träningsläger i turkiska Belek för att förbereda sig inför Swim Open, stortävlingen på hemmaplan i Stockholm den 5-8 april, som också är kval till EM i Glasgow i augusti.

Hon gör det efter sitt bästa år i karriären. Sjöström knockade sina konkurrenter med tre guld, ett silver och två världsrekord i VM, fortsatte med att vinna världscupen och slå ytterligare fyra världsrekord och avrundade sedan med sex medaljer i kortbane-EM, tre guld och tre silver.

Världens simdrottning

Framgångarna gjorde hennes till hela världens simdrottning – utsedd till bästa kvinnliga simmare av både Internationella simförbundet och prestigetidningen Swimming World Magazine.

Dessutom utsågs hon till Europas bästa idrottare av världens nationella OS-förbund och tilldelades Bragdguldet för andra gången.

Det förde upp Sjöström på samma nivå i svensk idrottshistoria som Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson.

- Det känns jättehärligt, men det är ingenting man går omkring och tänker på. Men det är superkul att det gått så bra med något som man älskar att göra, säger hon när hon levererar något som liknar en delårsrapport – eller snarare delkarriärsrapport.

- Jag får en del frågor om jag aldrig tröttnar, men jag tycker snarare att det blir roligare och roligare för varje år. Det är en sån härlig livsstil, så man vill göra det så länge som möjligt.

"Helt galet"

Genombrottet i sitt första seniormästerskap den där påskhelgen i Eindhoven för tio år sedan väcker härliga minnen.

- Det var ett genombrott som är svårslaget. Jag hade påsklov och gick i åttonde klass och var jättetaggad bara att få vara med på EM. Jag hade höga mål och ville kvala till OS och tänkte att en finalplats skulle kunna ge mig chansen.

- Sedan blev det guld...helt galet, man fattade ingenting. Jag hann inte riktigt med själv, säger hon och skrattar åt minnet.

Efteråt berättade hon att hon skulle fira med kinderägg, något som blev uppmärksammat.

- Hehe, man var ju inte direkt mediatränad när man var 14 år.

TT: Vad har du för favoritgodis i numera?

- Det är fortfarande choklad, men inte kinderägg. Jag är fortfarande förundrad över att jag inte fick ett sponsorkontrakt med dem. Jag väntar fortfarande tålmodigt, skojar hon.

Medaljen då var faktiskt inte hennes första internationella. Den kom några dagar tidigare då hon simmade försöken i lagkappen 4x100 meter fritt. I finalen fick hon inte simma, men Sverige tog brons och Sjöström fick medalj, men den föll i glömska över vad som hände sedan. Inte ens Svenska simförbundet, som listat att Sarah Sjöström vunnit 57 internationella mästerskapsmedaljer genom tiderna, har den i sina rullor.

Årets stora mål är EM i Glasgow i augusti. Då kan hon fira 30 guld och 60 medaljer, men träningsmässigt är hon längre fram i planeringen.

- Det handlar om att bygga en väldigt stark grund för de kommande åren. Man tänker lite långsiktigt också och OS i Tokyo är ett jättestort mål.