Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Timråjubel efter Jonathan Dahléns 2–0-mål mot Karlskrona i match 7.

Timrå fullbordade vändningen – tillbaka i SHL

En historisk vändning förde laget tillbaka till finrummet. Timrås bortaseger med 2–0 fullbordade vändningen från 1–3 till 4–3 i matcher. Timrå IK är tillbaka i SHL efter fem allsvenska säsonger.

Känslorna i arenan i Karlskrona denna vårkväll är svåra att beskriva i ord. Orden om att idrott är en lek kändes långt borta. Kampen handlade om den sista platsen till nästa års finrum i svensk ishockey. Spelarna i de båda lagen hade i uppgift att försöka plocka ned betydelsen av resultatet till att det handlade om en av många kvällar där minst 60 minuters ishockey skulle spelas.

Timrå skaffade sig drömstarten när Vilmos Gallo målade redan efter 44 sekunders spel. I övrigt bjöd inte Timrå på något drömspel under den första perioden där laget bara avlossade två skott på mål. Karlskrona sköt desto mer och dominerade spelmässigt, men utan resultat.

- Skönt att få hål på dem direkt, då kunde vi slappna av, säger Hampus Larsson.

- Jag är djupt imponerad av vårt försvarsspel och sedan har vi en fantastisk målvakt, säger Timrås tränare Fredrik Andersson.

Storspel av Timrå-målvakt

Dramatiken stegrades för varje minut som gick. Timrå spelade under den andra perioden sex minuter med en spelare färre på isen. Men hemmapubliken började tro att Karlskrona kunde skapa chanser hela natten lång utan att lyckas göra mål på den makalöst bra spelande Timrå-målvakten Henrik Haukeland. Och när Timrå väl var fem spelare på banan skapade laget fina möjligheter att utöka sin ledning. Men den andra perioden blev mållös.

Jonathan Dahlén gjorde inte sitt snyggaste mål hittills i karriären men definitivt det viktigaste då han lyfte pucken på Karlskronas back Cory Murphy som styrde in den i egen kasse. I det läget var Timrå mindre än tolv minuter från efterlängtad comeback i SHL.

"Vi tror på det vi gör"

Paniken spred sig allt mer i Karlskrona medan de många tillresta supportrarna bar sitt Timrå fram mot den ljuvliga slutsignalen. Karlskrona plockade ut målvakten Johannes Jönsson men Haukeland höll nollan och det stora jublet bröt ut bland de rödvita på is och läktare.

- Även om vi förlorat hade jag varit stolt över killarna. Jag har inte förstått det ännu, att vi är i SHL, säger Fredrik Andersson.

- Det här laget alltså. Vi tror på det vi gör och har gnuggat på i varje match. Senast hämtade vi upp underläge tre gånger om, vi har stått upp och visat karaktär. Nästa säsong spelar vi i SHL men just nu vill jag bara tänka på att fira med det här gänget, säger Hampus Larsson.

Karlskronas SHL-saga blev tre säsonger lång.