Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Tillståndet förbättrat för Holmlund

Anna Holmlunds tillstånd har förbättrats. Efter att ha tillbringat elva dygn på neurointensivvårdsavdelningen vid Karolinska sjukhuset har skicross-stjärnan nu flyttats till en intermediär vårdavdelning.

För några veckor sedan, strax innan jul, var skicross-stjärnan Anna Holmlund med om en obehaglig krasch, som slutade så illa att 29-åringen sedan dess har legat nedsövd. Det var i samband med en träning i italienska Innichen som svenskan fick ett felskär och kraschade. Holmlund ådrog sig svåra huvudskador och opererades akut för blödningar i hjärnan. 

Den 27 december flögs Holmlund hem till Sverige, men uppgifterna om hennes tillstånd har varit få sedan dess. Men nu kommer glädjande besked. Hon är kvitt den lunginflamation som hon tidigt drabbades och kan andas själv utan hjälp från respirator. 

– Fysiskt är Annas tillstånd stabilt, men hon har ännu inte återfått medvetandet. Upprepade avbildande undersökningar av hjärnan har gjorts och inga nya blödningar har konstaterats eller andra försämringar tillstött, säger Jakob Swanberg, landslagsläkare, i ett pressmeddelande.

"Hon har en allvarlig skada"

Efter att ha tillbringat elva dygn på neurointensivvårdsavdelningen vid Karolinska sjukhuset i Solna har skicross-stjärnan nu flyttats till en intermediär vårdavdelning, en avdelning där patienter som kräver mindre intensiv behandling vårdas. 

– Det är positivt på så sätt att hon nu klarar sig utan respirator inte behöver hjälp att andas. Sedan ser vi inte så stor förändring när det gäller skadorna på hjärnan. Det är å ena sidan positivt att vi inte sett någon försämring eller nya blödningar eller skador, men hon har å andra sidan heller inte återfått medvetandet trots att man tagit bort all sövande meidcinering, säger Jakob Swanberg till Sportbladet.

Men trots att Holmlund flyttats till en annan avdelning så är skadorna på hennes hjärna av allvarlig karaktär och framtiden är oviss.

– Hon har en allvarlig skada och det är i varje individuellt fall svårt att säga hur det utvecklar sig. Jag kan inte göra några prognoser. Men har man en mindre allvarlig skada är det större chans att vakna när man tar bort den sövande medicineringen, säger Swanberg.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.