Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jennifer Tillman blir Elitloppets blott tredje kvinnliga kusk.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tillman Elitloppets tredje kvinna på 64 år

358-2. 358 är antalet män som kört i Elitloppet. Siffran 2 är antalet kvinnor som deltagit i samma lopp. På söndag blir Jennifer Tillman tredje kvinna i världens största sprinterlopp när hon kör Royal Fighter. -Vi är med för att vinna, säger hon.

Veckan har varit hektisk för Jennifer Tillman, 31. Telefonen har gått mer än varm, på gränsen till glödhet. Nu sitter hon på Solvallas uteservering för ännu en intervju.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är ju rätt sjuka siffror och väldigt tråkigt att det varit så. Jag förstår att många vill ha en kommentar, men något riktigt bra svar har jag inte varför inte fler tjejer har fått köra Elitloppet. Det är ju väldigt många fler tjejer som kör lopp nu men det tar väl tid att ändra på saker och ting. Jag hoppas att det här visar att det går och kan jag vara en förebild för yngre tjejer, så visst, det känns såklart bra.

Men Tillman vill gärna lämna ämnet så snabbt som möjligt. Hon vill hellre tala om Royal Fighter och om prestationen förra veckan som innebar en inbjudan till Elitloppet.

-Man glömmer lätt bort hästen, men det är ju Royal Fighter som ordnat Elitloppsbiljetten. Och tränaren Pelle Eriksson förstås, som har haft tålamod och gett hästen chans att utvecklas. Loppet han gjorde förra veckan på Solvalla var ju helt galet (seger på 1.09,8). Och han var inte helt trött i mål heller, säger Tillman och ler.

Per Eriksson är Mantorptränaren som gett Jennifer Tillman förtroendet att köra Royal Fighter. Samt de flesta av stallets hästar.

-Jennifer jobbade som lärling på Mantorp och jag gillade verkligen hennes sätt att köra. Hästarna var lugna och fina och hon körde väldigt vårdat. Hon har funkat perfekt med Royal Fighter, de har förtroende för varandra. Jag förstår inte varför inte Jennifer får fler chanser, säger Eriksson.

Eriksson, 55, har en unik historia inom travsporten. I början av 1980-talet flyttade han till USA för att arbeta hos legendaren Sören Nordin. 1983 blev han proffstränare och två år senare vann han Hambletonian med Prakas. Under 1990-talet dominerade han travsporten i USA och vann ytterligare två Hambletonian.

-Jag hade 30 fantastiska år i USA. Hambosegrarna är de största och den första med Prakas var väldigt speciell. Jag var ju bara 25 år och den yngste som vunnit "Hambot". När barnen började växa upp beslutade vi oss för att flytta hem till Sverige igen, för att de skulle få gå i svensk skola. -Jag har inte satsat lika hårt som tränare sedan jag flyttade hem och det har varit en rätt så tung period. Därför känns det väldigt, väldigt roligt att få vara med i ett storlopp igen. De flesta kommer väl inte ihåg det men jag körde faktiskt Elitloppet 1983 med Spirit Supreme.

Eriksson berättar att Royal Fighter känns väldigt fin i träningen efter senaste segerloppet. Han ger som vanligt inga körorder till sin kusk på söndag.

-Det måste gå på känsla. Jennifer har inte många tiondelar på sig att bestämma taktiska val, men jag är inte det minsta orolig. Hon är hur cool som helst, säger Eriksson.

Tillman erkänner dock att hon haft lite svårt att sova den här veckan. Funderingar på taktik har ältats hit och dit.

-Det är mitt livs största travlopp och jag kommer att vara nervös på söndag. Men taktiken börjar klarna och jag litar på Royal som är väldigt startsnabb. Vi är med för att vinna.

Kvinnor i Elitloppet
Två kvinnor har tidigare tävlat i Elitloppet: Maria Burdova, 1966, och Helen Johansson, 1996.
Ryskan Maria Burdova var andrahandsfavorit att vinna sitt försök på Solvalla med Apex Hanover. Ekipaget slutade trea bakom franske Quioco, körd av Michel-Marcel Gougeon och Cheer Honey med tyske stortränaren Gerhard Krüger i sulkyn. I finalen var Burdova och Apex Hanover fjärdehandsfavorit. Ekipaget kom sexa, cirka 20 meter bakom franska vinnaren Roquepine, körd av Jean-René Gougeon.
Helen Johansson körde stallets stjärna Ina Scot. Ekipaget var fjärde mest spelad men de hade inte sin bästa dag och slutade sist. Långt bakom vinnaren Triple T.Storm med John Campbell i sulkyn.

Jennifer Tillman
Ålder: 31 år.
Familj: Sambo med Henrik Larsson, travtränare.
Bor: Sigtuna.
Bästa häst: Royal Fighter.
Antal segrar: 360 vinster på 4 350 starter.

Per Eriksson
Ålder: 55 år.
Familj: Fru Tina och barnen Dennis, Nicklas, Vanessa och Maria.
Bor: Gammalkil, Östergötland.
Bästa häst: Prakas.
Största segrar: Hambletonian: Prakas (1985), Giant Victory (1991), Alf Palema (1992). Hambletonian Oaks: Lookout Victory (1995). Merrie Annabelle: Dream of Joy (1999). Breeders Crown: Prakas (1985), Delhpiâs Lobell (1989), King Conch (1991), Giant Victory (1991), Giant Chill (1992), Lookout Victory (1994), Lookout Victory (1995), Musical Victory (1998), Dream of Joy (1999). World Trotting Derby: Prakas (1985), Alf Palema (1992), Bulleville Victory (1994), Tejano (2000), Cobol (2001).