Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Tillbaka efter 959 dagar – då krossade Johaug allt motstånd

Therese Johaug är tillbaka, och konkurrenterna är förvarnade. Johaug var förkrossande överlägsen när hon vann 10 kilometer klassiskt i Norgepremiären i Beitostølen.

Förutom tvåan Ingvild Flugstad Østberg, 23,9 sekunder efter i mål, var det ingen som var i närheten av Johaug i fredagens lopp. Trean Kari Øyre Slind var till exempel 59,8 sekunder efter i mål.

Johaugs uppvisning var än mer övertygande med tanke på att det var 30-åringens första skidlopp på 958 dagar. "I'm back!" ropade hon efter att ha gått i mål efter en urstark första tävlingsmil på snö för säsongen.

I oktober för två år sedan åkte Johaug fast i ett dopningstest, då hon testade positivt för den anabola steroiden clostebol. Hon hävdade att hon hade fått i sig ämnet via en läppsalva, men stängdes ändå av i 13 månader av Norges skidförbund. Avstängningen förlängdes till 18 månader efter att Internationella skidförbundet tog ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

Ebba Andersson, som samtidigt vann den svenska längdpremiären före Charlotte Kalla, är inte förvånad över Johaugs rivstart.

– Det är förväntat att Therese åker så bra som hon gör, men det är inte det jag vill tänka på i dag. I dag vill jag njuta av den här segern. Jag har känt mig stark hela försäsongen, säger Ebba Andersson till TT.

Varnad av juryn

Efter loppet framkom dock att Johaug inte följt reglerna fullt ut. Enligt norska NRK kallades Johaug efter loppet in till juryn där hon fick en varning efter att ha stakat i stakfri zon, en regel som inte fanns sedast Johaug tävlade, för över två år sedan.

– Jag gjorde två tag med stakning med frånskjut i stakfri zon, säger Johaug själv till NRK.

– Jag fick gult kort i dag. Det är ett juniormisstag och jag måste vara medveten om de stakfria zonerna nästa gång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.