Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tiger Woods växte upp med pappan Earls otrohetsaffärer

Tiger Woods och hans pappa Earl tränade hårt tillsammans på golfbanan tidigt. Det var också där superstjärnan under unga år såg sin pappa vara otrogen.
– Att ett barn får se det där är inte rätt, säger Tigers ex-flickvän Dina Parr i nya dokumentären om världsstjärnan.

Earl drillade sin son hårt från tidiga år. Han ansåg att Tiger var satt på jorden som en gudagåva som kommer att bidra till mänskligheten likt Mahatma Gandhi och Nelson Mandela och var en viktig figur för människans lika värde i en sport som var elitistisk, golfen.

Och bäst blev Tiger – men till vilket pris?

I HBO-dokumentären om golfproffset beskrivs det bland annat hur han i de sena tonåren var förälskad i sin klasskamrat Dina Parr. Det var hans första kärlek och hon förklarar hur den normalt sett blyga Tiger blev något helt annat på golfbanan. Den osäkre pojken blev den självsäkre mannen med full kontroll, något hon attraherades av.

LÄS MER: Annika Sörenstam kritiseras för att ha tagit emot medalj av Donald Trump

Men flickvännen ingick inte i pappa Earl och mamma Kultidas planer för sin sons framtida karriär. Efter en natt som Tiger hade spenderat hos Parr utan föräldrarnas vetskap kom ett brev till den dåvarande flickvännen från Tiger.

– Dina, jag skriver det här brevet för att tala om för dig att jag och mina föräldrar aldrig mer vill höra av dig. Jag känner mig utnyttjad och manipulerad av dig och din familj. Jag hoppas att ditt liv blir bra. Jag vet att detta kommer helt plötsligt men det är i högsta grad befogat. Hälsningar, Tiger, läser Parr i dokumentären.

Dina Parr, Tiger Woods första kärlek. Bild: Skärmdump
Dina Parr, Tiger Woods första kärlek. Bild: Skärmdump

Otrohet på golfbanan

Hon beskriver sedan hur hon funderade på att åka över till familjen Woods och få Tiger att berätta att han verkligen ville göra slut, öga mot öga. Men det gjorde hon aldrig.

Vidare i dokumentären får man också träffa Earls nära vän Joe Grohmann. En tränare som arbetade på golfanläggningen där Tiger och Earl höll till. Han berättar att de två vuxna männen var Tigers för tillfället enda manliga förebilder – och inte några särskilt bra sådana.

LÄS MER: PGA-mästerskapet flyttas från Trumps bana

– Fan. Han kommer inte att gilla den här skiten alls. Earl hade en liten Winnebago (husbil, som ofta stod vid golfbanan reds. anm.). Vi lät honom (Earl) undervisa på rangen (träningsplats för golfslag). Som av en händelse undervisade han väldigt attraktiva blonda kvinnor. Jag fattade aldrig var han träffat dem. Och ofta efter lektionerna så gick de in i Winnebagon och drack drinkar. Och, ni vet, Tiger var på banan. Och jag uppförde mig lika illa. Länge var jag och Earl hans två främsta manliga förebilder. De två som stod honom närmast. Och här håller jag på att jaga brudar och tar med dem till banan – inför honom. Jag var gift på den tiden och han såg allt det där. Att sörja för ett barns utveckling och utsätta honom för det är bara… Ja… Förlåt, mästaren.

Tiger berättade för flickvännen

Flickvännen Dina Parr om Earls otrohetsaffärer:

– Att ett barn får se det där är inte rätt. Det gjorde enormt avtryck i hans liv. När jag och Tiger var tillsammans och han åkte på sommarturneringar med sin pappa ringde han mig en gång – han var så ledsen att jag inte förstod vad han sa. Till slut hämtade han andan igen och sa: ”Min pappa är ute igen. Han har träffat en tjej och de ska gå ut.” Ljudet av Tigers röst gjorde mig så ledsen. Jag ville klättra genom telefonen och bara ta hand om honom. Jag har aldrig hört någon vara så ledsen i hela mitt liv. Och hans pappa brydde sig inte om att Tiger visste. Det störde Tiger också: ”Varför döljer du inte sådant här för mig? Varför låter du mig se det här?”. Tigers mamma var en lojal och bra mor – han älskade henne. Så Tiger hyste agg mot sin pappa men han kunde aldrig uttrycka det. Han fick hålla det inom sig. Det förändrade relationen med hans pappa. Dyrkade och älskade han honom ändå? Absolut. Men relationen förändrades, säger Parr.

LÄS MER: Netflix, SVT, HBO, TV4 – här är vinterns nya serier

Det andra avsnittet av dokumentären om Tiger Woods släpps nästa måndag. Där kommer en mörk bild av Tiger Woods liv beskrivas och bland annat en av hans tidigare älskarinnor, nattklubbsvärdinnan Rachel Uchitel, att medverka.

Earl Woods dog i cancer 2006.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.