Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: MATHIAS BERGELD

Thorn lovar bättring i VM: Jag kommer närmare

Svensk herrskidåkning är inne i en djup svacka och tog inga medaljer i OS förra året. Namnet som många hoppas på är Ulricehamns Viktor Thorn – men han har en bit kvar.
– Jag kommer närmare och närmare, säger Thorn själv efter 23:e platsen på hemmaplan.

Efter att ha kommit elva i Otepää var förhoppningen att Viktor Thorn skulle komma. ”hem” till Ulricehamn och knipa sin karriärs första topp tio-placering. Så blev det inte. Thorn,som haft problem med ryggen de senaste veckorna, var dryga minuten efter segrande Maurice Manificat och slutade på en 23:e plats.

– Det var väl helt ok. Varken bra eller dåligt. Det var ganska tajt mellan tiderna, så det är väl positivt. Men det är klart att man alltid vill mycket mer än så här, säger han efter loppet.

Thorn kommer från Bengtsfors, men tävlar för Ulricehamn och var därmed den åkare som fick bäst stöd av alla utmed banan. Något som också innebar vissa problem.

– Man hörde inte så mycket tider, så det var svårt att veta hur man låg till. Jag fick fokusera på mitt lopp och inte tänka så mycket på de andra. Det är klart att det hade gjort skillnad om jag veta att jag var nära topp tio, men samtidigt så ska man klara av det ändå. De skrek, men jag har så dålig hörsel att jag inte brukar höra i vanliga fall. En sån här dag hör jag inte ett knyst.

Viktor Thorn är 22 år och ses som ett av de stora framtidshoppen för svensk längdskidåkning på herrsidan. Något som det – till skillnad från på damsidan – är stor brist på. Och han menar själv att potentialen är betydligt högre än vad han visade upp på hemmaplan, något han hoppas kunna visa upp i VM i Seefeld.

– Det gäller att få ordning på kroppen och få till bra träning nu. Det är ju det som är det stora målet och det man tränar för. Jag får kanske revidera planen lite och inte köra så mycket som jag hade tänkt, men jag är ändå glad att jag kunde köra den här helgen.

Vad ser du att du har för möjligheter i VM?

– Jag tror att jag kan få till topp sex om jag har en riktigt bra dag. Det är det jag har som mål att klara av. Sedan får vi se vilken distans det blir, men jag hoppas vara i min bästa form för året, och då vet jag att jag är kapabel att gå in på topp sex.

Och vad krävs för att du ska kunna slåss med de allra bästa?

– Det är bara att höja lägsta nivån, och högstanivån, ännu mer. Att bli mer stabil så att man en sån här dag inte slutar 23:a utan kanske tia, och när det går riktigt bra vara på pallen. Det är det jag måste höja, och det vet jag att jag gör för varje lopp. Jag kommer närmare och närmare, säger Thorn.

Snabbast efter Manificat var Simen Krueger, följd av norske landsmannen Didrik Toenseth – medan Sverige alltså inte hade en enda åkare bland de 20 bästa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.