Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Britten Geraint Thomas skrev historia när han som förste britt vann den klassiska etappen upp till Alpe d'Huez.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Thomas vann klassisk etapp i Alperna

Geraint Thomas fortsätter att visa musklerna i årets Tour de France. Britten var först upp till Alpe d'Huez och vann etappen som avslutades med den mytomspunna klättringen med 21 serpentinsvängar.

På förhand var Chris Froome Sky-stallets kapten, men hittills är det Thomas som imponerat mest. Froome gjorde en attack för segern i torsdagens etapp på slutet men Thomas hann upp och passerade Froome som fick nöja sig med fjärde plats till slut. I sammandraget har Thomas nu en minut och 39 sekunder ledning till Froome. Trea är Tom Dumolain, Nederländerna, 1.50 efter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi kör fortfarande för Froome. Han är den bäste åkaren. Jag vet inte hur kroppen kommer att reagera efter de här två dagarna, säger Thomas.

Steven Kruijswijk från Nederländerna genomförde annars den offensivaste cyklingen för dagen. Kruijswijk gjorde en utbrytning med 73 kilometer kvar till mål och ledde ett tag med över sex minuter. När den avslutande klättringen inleddes hade Kruijswijk fortfarande över fyra minuters försprång, men 3,5 kilometer från mål var han upphämtad. Fem åkare gjorde upp om segern på slutet där Thomas var starkast och vann före Tom Dumoulins och Romain Bardet. Det var första gången en brittisk cyklist vann klassiska etappen.

- Nu kan jag vara glad länge, säger Thomas som även vann onsdagens etapp i de franska Alperna.