Thörnblad om depressionen: ”Började gråta för ingenting”

Linus Thörnblad slog igenom tidigt men fick inte den karriär som många hade förväntat sig. Istället hade han svårt att leva upp till den press som sattes på honom.
– Jag fick ofta skit, säger han till Kvällsposten.

ANNONS
|

Efter Patrik Sjöberg och Stefan Holm var det Linus Thörnblad som skulle ta över. Redan som 18-åring hoppade han 2.30 och sågs som den nya höjdhoppsstjärnan. Men den karriär som många hade förväntat sig skulle komma – kom aldrig.

LÄS MER: Victor Wernersson har lämnat IFK Göteborg: "Ville aldrig svika någon"

Istället hade Thörnblad svårt att leva upp till den press som sattes på honom att han skulle bli den nya ”Sjöberg” eller den nya ”Holm”.

– Jag kände att jag hela tiden behövde bevisa mig. Så fort jag gjorde en mindre bra tävling var jag helt sänkt. Jag fick ofta skit om jag inte hoppade över 2,30, just för att jag skulle ta över efter Holm. Det var den pressen jag kände. Hoppade jag 2,20 var det som hela världen gick under och media skrev också att det var ett stort misslyckande om jag hoppade 2,20. Jag kunde bli totalsågad trots att jag var den bästa svenska friidrottaren på mästerskapet, säger han till Kvällsposten.

ANNONS

LÄS MER: Cancern tog deras lagkamrat ifrån dem

Värst blev det när han hade bestämt sig för att satsa mot OS i London 2012. Någon OS i London blev det aldrig för Linus Thörnblad som under 2010 istället avslutade sin karriär.

Blev deprimerad

Detta då han hade blivit deprimerad.

– Jag var helt säker på att jag var sjuk. Det blev bara värre och värre. Det blev svart. Jag sov dygnet runt, vaknade med ångest, började gråta för ingenting. Trots att jag bara sov hela tiden blev jag aldrig piggare. Jag var inte utanför lägenheten på flera veckor, säger han.

– Jag var helt besatt av att pusha mig över gränsen. Jag var mentalt påslagen 24 timmar om dygnet. Under alla vakna timmar fokuserade jag enbart på idrotten. Hur jag skulle bli starkare, hur jag skulle bli bättre tekniskt och så vidare... Jag slog inte av mellan träningarna. Så här i efterhand borde jag haft något som bröt av det, något som tvingade mig att tänka på annat. Nu blev det för mycket för mig, just på grund av att jag tänkte på höjdhoppen hela tiden.

LÄS MER: Christoffer Persson kontraktslös – drömmer om sista äventyret

ANNONS

Idag mår den nu 35-årige Linus Thörnblad bra igen. Idag lever han på att föreläsa där fokuset ligger på hans resa och allt som han gick igenom under sin karriär.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS