Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

”Tessan” lägger inte badmössan på hyllan riktigt än

En av de mest framgångsrika karriärerna i svensk simhistoria går mot sitt slut. Men att lämna simbassängen för gott är inte aktuellt för Therese Alshammar.… – Jag kommer fortsätta att simma. Det är en del av min personlighet, säger hon.

På lördagen avgjordes Swim Open på Valhallabadet i Göteborg. Schemat var hektiskt. 600 deltagare gjorde 3200 starter under dagen. En deltagare i startfältet på 50 meter fritt stack ut från mängden: Therese Alshammar.    
– Att hon ställer upp och ger tillbaka till simningen på en sådan här tävling bara tre veckor efter OS är en otroligt fin gest, säger Ann Mårdbrink i organisationskommittén för tävlingen.

Det är en lång och mycket framgångsrik karriär som går mot sitt slut. Alshammar tog sina första internationella mästerskapsmedaljer redan i mitten av 1990-talet. SM i november lär bli hennes sista tävling.
– Ja, jag ser hösten som den sista hösten med träning, säger Alshammar.

Hur har du kunnat hålla uppe motivationen under så lång tid? 
– Det är en komplex fråga, men jag tror att det jättemycket har att göra med att jag har hittat en miljö där jag kan utvecklas. Då menar jag inte bara inom simningen utan att man lär sig nya saker. Jag har pluggat i USA, jag har rest och sökt upp människor som jag gillar att jobba med. Jag har haft roligt. Det är nog det viktigaste.

Är du perfektionist?
– Ja, till viss del är jag nog det. Det har blivit en livsstil att tro på ständig förbättring. Det behöver inte betyda att allt ska vara perfekt jämnt, men jag tror man kan lära sig mycket på att fortsätta att fortsätta. 

Sitt första internationella mästerskap gjorde hon på EM i Sheffield redan 1993.  Sedan dess har hon fått ihop 71 medaljer, varav 37 guld. Hon har dessutom deltagit i sex olympiska spel, fler än någon annan kvinnlig simmare. OS i Rio blev Alshammars sista. Hon var fanbärare på invigningen och nådde till semifinal, men där tog det stopp.
– Jag tror att jag har haft en sådan lång karriär tack vare att jag inte har varit så snäv i min satsning. Jag hade andra intressen vid sidan av simningen som ung. Det gjorde kanske att jag inte maxade min simning, men å andra sidan tror jag att det är det som har gjort att jag har kunnat hålla på så länge. Jag brände inte allt mitt krut direkt. 

Snart väntar ett liv vid sidan av elitidrotten, men det är inget som oroar.
– Nu har jag redan blivit mamma och har en ganska stabil tillvaro utöver simningen. Övergången kommer inte att bli så dramatisk. Jag har redan haft den andra delen av livet som första prioritet i flera år. 

Och loppet då? Det vann Alshammar i överlägsen stil på tiden 24,80. Bara åtta hundradelar sämre än vad hon hade i OS-semifinalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.