Herrtennisens världsetta Rafael Nadal, Spanien, servar under Rogers Cup i Toronto tidigare i augusti.
Herrtennisens världsetta Rafael Nadal, Spanien, servar under Rogers Cup i Toronto tidigare i augusti.

Tennisstjärnorna rasar mot serveklockan

I US Open blir tiden knapp för Rafael Nadal och de andra tennisstjärnorna. En serveklocka gör att möjligheterna till fördröjande bollstudsande och tics minskar.

ANNONS
|

Den spanske världsettan, regerande herrmästare i US Open, har under sina 17 år på tennisens proffstour fått utstå kritik för att han tar för lång tid på sig vid så väl serve som sidbyte.

Men vid årets avslutande grand slam-turnering tvingas Rafael Nadal, Novak Djokovic och andra stjärnor som gjort sig kända för att inte vara de snabbaste att sätta igång spelet passa sig. För första gången i huvudturneringen av en grand slam ska en serveklocka användas, för att få spelet att flyta på bättre. Spelarna får 25 sekunder på sig att sätta igång spelet, annars kan de som värst drabbas av ett förlorat game.

ANNONS

Slår tillbaka

- Problemet när jag pratar om sånt här är att folk har förutfattade meningar om att jag tjänar på det eftersom att jag är en långsammare spelare, säger Rafael Nadal enligt Tennis World , som citerade den 17-faldige grand slam-segraren under Rogers Cup i Toronto för två veckor sedan, och fortsätter:

- Jag kan spela snabbare, men jag gillar att tänka efter. Det är det som är grejen, jag förstår sporten. Min erfarenhet säger att de tennismatcher (på herrsidan) som blivit historiska är inte de matcher som spelats av på en och en halvtimme.

Serveklockan användes i kvaltävlingarna till Australian Open och Franska mästerskapen tidigare i år, och i flera förberedande ATP- och WTA-turneringar inför US Open vars huvudturnering inleds på måndag. 23-faldiga grand slam-mästaren Serena Williams stördes kraftigt av serveklockan vid turneringen i San Jose i början av augusti.

ANNONS

"Hatar den"

- Jag hatar den, eftersom jag servar mycket snabbare än serveklockan. Jag känner att jag måste spela långsammare, säger amerikanskan enligt ESPN.

Formstarke världssexan Novak Djokovic är mer välkomnande efter att ha fått spela under serveklockans tidspress.

- Motsägelsefullt nog så känns det som att jag har mer tid på mig nu eftersom klockan börjar ticka ned när domaren säger poängställningen. Ibland tar det flera sekunder för domaren om det är ett långt sidbyte eller en bra poäng som engagerar publiken, säger serben enligt Tennis World.

TT

Fakta: Serveklockan i US Open

Serveklockan innebär att herr- och damspelarna får 25 sekunder på sig att sätta igång spelet efter att huvuddomaren sagt poängställningen. Tar det längre tid tilldelas servande spelare en varning vid första förseelsen. Sker det även en andra gång förlorar spelaren en poäng och vid en tredje gång (eller fler) tilldöms spelaren i förlust i gamet.

Serveklockan har tidigare använts i kvalturneringarna till US Open, Australian Open och Franska mästerskapen. Nytt i huvudrundan av årets US Open är också att inbollningstiden kortas ned till sju minuter per match.

Källa: New York Times och TT

ANNONS