Statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Tegnell om coronabesked: Man övertolkade oss

Träning och matcher kan fortsätta i Sverige under coronautbrottet. Statsepidemiolog Anders Tegnell beklagar att Folkhälsomyndighetens tidigare besked kunde uppfattas på fel sätt och som att all idrott skulle ställas in.
– Man har övertolkat oss lite grann, säger Tegnell till TT.

ANNONS
|

– Det uppkom ett litet mindre missförstånd om exakt hur drastiskt man skulle tolka det här, säger Tegnell.

På onsdagen gick Folkhälsomyndigheten först ut med en avrådan från att bedriva träningsmatcher, tävlingar och cuper – något som fick även Svenska fotbollförbundet att avråda "skarpt" från sådan aktivitet.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Skjut upp matcher och cuper

Senare under kvällen rättade dock statsepidemiolog Anders Tegnell rekommendationen och sade till SVT att det visst går att spela träningsmatcher, så länge de är anpassade för att minimera riskerna för smittspridning.

"Mindre grupper"

I samband med torsdagens presskonferens talade han om ett mindre missförstånd om exakt hur drastiskt man skulle tolka det här och försökte förtydliga:

ANNONS

– Vi tycker att det är jätteviktigt att framför allt ungdomar får fortsätta att utöva sin idrott, sedan kanske man får göra det i lite mindre grupper än tidigare, säger Tegnell.

Men det är viktigt att undvika närkontakt i träningen, vara utomhus och följa rekommendationerna att inte vara fler än 50 personer samtidigt. Längre resor bör också undvikas för att minska risken för smittspridning.

– Det ska framförallt inte innebära en massa resande mellan olika delar av landet.

LÄS MER:Tegnell dömer ut Partille cup och Gothia cup: "Oddsen väldigt små"

Stoppa resandet

Tegnell berättade att han haft en dialog med Riksidrottsförbundet (RF), som är inne på att i ganska stor utsträckning skjuta upp tävlingsmatcher och aktivitet som ligger i serier, cuper och liknande.

– Men vi vill trycka på att även om man ställer in den typen av lite större evenemang så är det jätteviktigt att ungdomar kan träna, kan vara ute och ha en fysisk aktivitet igång, säger Tegnell.

LÄS MER:RF: "Inga träningsmatcher inom lagidrotter"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS