Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HV:s Mattias Tedenby ser nöjd ut efter sitt konstmål som blev matchvinnande i den första SM-finalen.

Tedenbys konstmål gav HV segern

Inte ett mål på nio matcher i slutspelet. När Mattias Tedenby väl slog till var det både matchvinnande och ursnyggt.

Tedenbys läckra fullträff kom i mitten av den andra perioden när Brynäs hade satt HV71 under en viss press.

Gävlelaget hade avslutat den första och börjat den andra perioden riktigt bra.

Då slog Tedenby till.

Anton Bengtsson släppte pucken bakåt till den ursnabbe forwarden som i hög fart grundlurande tre brynäsare – åkte slalom mellan centern Jesper Jensen och backen Jonathan Pudas innan han också rundade målvakten Felix Sandström och satte 3–1.

- Jag funderade på om jag skulle byta, men jag tänkte att jag testar. Jag hade rätt bra gild och kunde trampa runt och lägga den i tom kasse. Det var viktigt och grymt skönt, sade han.

Frustrerande

Tedenbys kedja – kallad "Bumbibjörnskedjan" för att medlemmarna är korta – har gjort ett kanonslutspel och tillsammans producerat 16 poäng på tio matcher. Men samtidigt som Filip Sandberg gjort sex mål och Lias Andersson tre erkänner Tedenby att det har varit frustrerande med en nolla i målkolumnen.

- Ja, det är klart. Samtidigt har de andra i kedjan varit heta, så jag har fått ge pucken till dem, sade Tedenby, 177 centimeter över havet, som nu står på ett mål och tre assist.

HV71 gjorde sin första finalmatch på sju år och det fanns en oro i hemmalaget att en veckas matchledighet mellan semi och final skulle ha gjort laget en aning ringrostigt samtidigt som Brynäs är inne i matchtempo.

I stället blev det tvärtom.

Drömstart

Det tog bara 29 sekunder så prickade Simon Önerud in 1–0 via stolpen. Efter drygt tolv minuter kom 2–0 då Ted Brithén vallade in pucken via ryggen på Sandström sedan Adam Almquist först skjutit i stolpen.

- Det är klart att det betyder mycket med en sådan start, vi får energi och vill jobba ännu hårdare. Jag tyckte ändå att vi var lite ringrostiga, inte i skridskoåkningen men i passningsspelet som inte stämde riktigt. Det måste vi steppa upp till nästa match. Hårt arbete och publikstödet gav oss segern, sade han.

Brynäs reducerade två gånger. Glödhete Oskar Lindblom till 2–1 i slutet av första och Linus Ölund till 3–2 i mitten av tredje.

Men mer blev det inte.

Christoffer Törngren gjorde 4–2 bara 1.16 efter Brynäs andra reducering och Ted Brithén satte 5–2 i tom bur, hans andra mål för kvällen.

Anton Bengtsson, som hade gjort en assist i slutspelet, stod för tre målgivande passningar och Simon Önerud, som skapade massor av chanser, fick pris som kvällens bäste HV-spelare.

Men ingen av dem stod för en läckrare prestation än Mattias Tedenby.