Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HV71 vann ett gastkramande derby mot Växjö.

Tedenby avgjorde derbyt: "Sjukt skönt"

HV71 fortsätter att bryta sviter. Jönköpingslaget tog första hemmasegern i ett derby mot Växjö sedan 2015.

Det såg inte ut att gå vägen för HV71 hemma mot Växjö den här gången heller. Trots ett stort spelövertag i den första perioden var det gästerna som fick både 1–0 och 2–0 i Smålandsderbyt.

Serieledaren såg därmed ut att gå mot ännu en seger mot rivalen. Fast vändningen skulle komma. HV71 kunde både reducera och kvittera innan den andra perioden var över.

Och med knappt fyra minuter kvar av matchen klev fixstjärnan och HV-profilen Mattias Tedenby fram när han sköt 3–2 till HV71. Segern var Jönköpingslagets första derbyseger mot rivalen hemma i Kinnarps arena sedan september 2015. 

- Det är jätteskönt. Det känns som vi haft svårt mot dem här hemma. Matcherna förra året såg ungefär ut så här också. Men de satte dit puckarna och vi gjorde det inte. Det var skönt att vinna i dag, säger Tedenby.

Målet var Tedenbys tionde för säsongen.

- Det var sjukt skönt. Jag får en bra pass av Larry (Lawrence Pilut) och vänder upp direkt. Jag försöker göra någonting och skjuta… typ. Det bara blev. Ibland så blir det så.

Speciell seger för HV-backen

Just Pilut spelade även han en central roll den här kvällen. Förutom sin assist till det avgörandet målet var det backen med nummer 20 på ryggen som påbörjade vändningen med sitt 1–2-mål i den andra perioden.

Målet kom i powerplay och var 21-åringens femte poäng i spelformen på de fyra senaste matcherna. Skottet från vänsterbackspositionen satt i krysset bakom Viktor Andrén i Växjö-kassen.

- Jag har siktat där många gånger nu, säger Pilut.

För HV-backen var segerns sötma dessutom kanske ännu lite skönare än för övriga hemmaspelare.

- Speciellt som Tingsrydsbo som jag är född är det extra skönt för mig. Man har alltid haft den här extra känslan mot Växjö. Det var riktigt skönt, säger Pilut.

Tidigare i veckan bröt den regerande mästaren förlustsviten mot Örebro efter en 5–2-seger på hemmais. Derbysegern var HV:s första mot Växjö den här säsongen. Laget har därmed brutit två sviter på lika många matcher.

Utmanar toppen i SHL

Som om inte det vore nog har HV71 vunnit fyra raka matcher och klättrat i tabellen efter en svajig första halva av SHL.

Laget har nu spelat in 52 poäng på 31 matcher och ligger fyra i tabellen. 

- Vi spelar med fart och självförtroende. Det känns som det varit några matcher i rad nu där vi spelar bra hockey. Vi börjar hitta varandra riktigt bra, säger Pilut.