Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicolás Stefanelli missade flera lägen när AIK bara fick 1–1 hemma mot AFC Eskilstuna.

Tappad poäng mot tabelljumbon för AIK

AIK satsade på ett offensivt experiment mot AFC Eskilstuna. Men i stället för en förväntad seger mot tabelljumbon slutade matchen på Friends arena 1–1.

För första gången satsade tränaren Rikard Norling på att spela anfallstrion Chinedu Obasi, Nicolás Stefanelli och Henok Goitom från start.

Det offensiva experimentet gav större ytor till ett kontringsstarkt AFC och resulterade bara i ett mål framåt trots fler bra chanser för AIK.

I första halvlek ställde AFC om snabbt och Mohamed Buya Touray fintade ner Per Karlsson på backen och dribblade av målvakten Oscar Linnér innan han rullade in 1–0 i den 18:e minuten.

TT: Beskriv ditt mål?

- Thierry Henry, säger Touray med ett brett leende och lägger till:

- Det var inget speciellt. Jag brukar göra sådana mål.

Turay och Simon Alexandersson hade båda bra lägen att även göra 2–0. Norling var beredd att "betala priset" för en offensivare uppställning och bjuda på fler ytor. Men han var besviken på utdelningen framåt.

- När vi kommer in i paus kände man... ingenting! Jättetrist. Ska man bara knyckla ihop det här och kastar det i papperskorgen efter 45 minuter? Men jag kände att jag inte ville det. Kom igen nu och visa vad vi kan och går för. Och sedan kan vi värdera om det här spelsättet med de här tre på planen är tillräckligt bra, säger han.

I andra halvlek stämde offensiven bättre. AIK utjämnade i den 54:e minuten när Kristoffer Olsson volleysköt in sitt första allsvenska mål på ett inlägg från Henok Goitom.

- I andra halvlek får vi ett bättre grepp om det och vi skapar så mycket chanser att det väger över sett mot den här öppna organisationen som vi valde. Sen skapar vi tillräckligt mycket chanser för att vinna matchen.

21 mål på 19 matcher

AIK har gjort 21 mål på 19 matcher. Laget skapar fler chanser nu än på våren, men utdelningen är inte bättre, menar Norling.

- På inte speciellt många chanser på våren hade vi en hög effekt på målen eftersom vi ofta höll nollan. Nu har vi fler chanser men effekten har gått ner. Plus att vi är lite öppnare defensivt.

Nicolás Stefanelli var nära att ge AIK ledningen med ett volleyskott i ribban. Argentinaren borde sedan gjort mål när han frispelades av Daniel Sundgren men AFC-målvakten Alireza Haghighi räddade. Keepern stod även i vägen i den 90:e minuten när Johan Blomberg avslutade från nära håll.

Stefan Ishizaki trivdes i AIK:s nya spelsätt:

- Vi har mycket folk i boxen och mycket rörelse.

Men...

- Vi tappar enkla bollar och spelar dem rakt i händerna.

Bolltappen uppstod kanske för att spelsättet var nytt, tror Ishizaki.

- För mycket enkla bolltapp. Lite det här med "connection" med varandra. Man spelar en lös boll för att man vill locka upp någon men han tror att jag ska sätta en hård på honom. Det blir lite smågrejor som gör att de får en lite enklare resa.

Svagare hemmafacit

AIK:s hemmafacit i år är ovanligt svagt jämfört med de senaste säsongerna: tre segrar, fyra kryss och tre förluster. Ishizaki har en teori om varför.

- Problemet är ibland att vi blir lite låga när vi försöker vila och samla kraft. Ibland blir det svårt att komma upp ur det. Vi måste kunna växla från att vara lite låga och plötsligt bli aggressivt igen. Det är något som vi har haft lite problem med. Tidigare år har vi varit lite mer köra på dem, säger mittfältaren, som tvingades utgå med en knäskada.

- Det är jättestelt. Läkarna har kollat så att det inte är korsbandet och så. Det kändes stabilt men gör väldigt ont och det får nog bli extra undersökningar i morgon och på tisdag. Jag kan ändå gå på det hyfsat, inte så farligt.

AIK halkade ner till tredje plats och är 14 poäng efter serieledaren Malmö FF med elva omgångar kvar av allsvenskan.

Guldhoppet borta?

- Nej, det är det ju inte, säger Rikard Norling med ett leende.

Per Karlsson:

- Det handlar ju om att ta en Europa-plats nu, säger mittbacken.