Tänk rätt arena – från början

ANNONS
|

Den slutsatsen kan man dra efter att ha läst en studie från danska Idrottens analysinstitut med namnet: Arenor byggda för stora sportevenemang – ljus framtid, eller framtida bördor.

Den drar många slutsatser, bland annat att länder och städer borde bygga arenor för sina nationella och lokala behov. Sen får de internationella förbunden avgöra om det räcker för ett stort sportevenemang.

Därmed undviks risken att bygga för stort, arenan blir mer attraktiv och kanske till och med lockar fler människor.

Den typen av stillsamt reflekterande hör inte alltid till vanligheterna. Minns hur Svenska fotbollförbundet ville söka EM tillsammans med Norge för några år sedan. I en verklighetsfrämmande ansökan till regeringen fanns förhoppningar om att få 3,6 miljarder kronor till arenabyggen och förbättringar.

ANNONS

Regeringen sa som bekant inte ja. Det är nu varken regeringens eller Göteborg kommuns fel att invånarna troligen aldrig mer får se EM-fotboll på Ullevi. Uefas krav är helt enkelt för höga och stämmer inte överens med stans behov.

I den danska studien, som kikat på 75 arenor i 20 länder, konstateras att med några få undantag har de nybyggda eller renoverade arenorna blivit en börda för ägarna. Ett undantag är Tyskland och VM i fotboll 2006. Bundesliga har å andra sidan ett publiksnitt på över 40 000 åskådare.

I Göteborg har Scandinavium tjänat ut och håller inte längre måtten för en arena som faktiskt ska rymma allt från krogshow till ishockey, via hästhoppning och rock-konserter med internationell stjärnglans.

När nu ett nybygge kommer allt närmare får skattebetalarna hoppas att alla utredningar landar i en verklighetsförankrad skiss om ett modernt och lagom stort bygge med sina bästa år framför sig.

Av personliga skäl hamnade jag på Madison Square Gardens hemsida. I oktober månad är det slitna, men närmast mytiska, templet bokat för 26 evenemang, varav åtta konserter.

Nu är inte Göteborg New York. Men det är klart att en lagom arena med förmåga att hantera olika typer av evenemang har större möjligheter att överleva, om inte med vinst så i all fall med en hanterbar och rimlig förlust.

ANNONS

Så, bygg nytt, bygg klokt, men betänk också att Göteborgs största evenemang är ungdomsturneringar. Så en minst lika god investering vore väl att ge Världsungdomsspelen i friidrott lite hjälp att växa och bli ett tredje ben att stå på.

ANNONS